L’aneguet de goma, una joguina fetitxe que ha perdurat durant generacions

La campanya de la CUP que reclama que l'aigua sigui de gestió pública dóna protagonisme al clàssic aneguet de goma groc. Aquesta, però, no és la primera vegada que es fa servir com a ganxo per atreure l'atenció sobre una causa reivindicativa. A més, la famosa joguina ha protagonitzat històries, si més no, sorprenents. Tot plegat ha contribuït a convertir-la en tot un símbol que ha perdurat generació rere generació.

L'origen de l'aneguet groc de goma ha quedat en l'oblit però sí que sabem alguns dels motius que l'han fet enormement popular. L'Epi, de 'Los Teleñecos', va protagonitzar una mítica cançó en una banyera en què assegurava que l'aneguet era el seu millor amic. L'any 1992 el naufragi de 29.000 aneguets que van caure d'un buc de càrrega en aigües del Pacífic a causa d'una tempesta va fer la volta al món. A causa, sobretot, d'haver aparegut a les costes d'Alaska, a 3.200 quilòmetres d'on van naufragar, van permetre als científics conèixer millor els corrents oceànics.

Els aneguets també han protagonitzat nombroses campanyes reivindicatives. A Bilbao, per exemple, es fa una cursa anual al riu, on desenes de milers d'aquestes joguines competeixen pel primer lloc. EiTB la retransmet en directe.

Els aneguets també s'han convertit en una oportunitat comercial. A Barcelona, al carrer de la Palla, ja hi ha una botiga que només ven aneguets de goma, Duck Store. S'hi pot trobar el groc, evidentment, i també aneguets amb totes les pells imaginables.