L’Àncora, la primera associació de dones de l’estat

L’Ajuntament ha proposat la presidenta de l’entitat com a candidata de la Medalla d’Honor de la Ciutat

L'associació de dones l'Àncora va néixer en un pis de 40 metres quadrats cedit per Acció Catòlica. Des d'aleshores han passat 66 anys i les veïnes de la Marina de Port encara mantenen les ganes de millorar la societat que tenien el primer dia. La Maria Ortega és candidata a rebre la Medalla d'Honor de la Ciutat.

La Maria Ortega acabava d'arribar a Barcelona quan va engegar l'Associació de Dones l'Àncora, una entitat que va començar l'activitat en un espai cedit per Acció Catòlica. A l'inici va comptar amb el suport de 14 veïnes de la Marina de Port que també volien reivindicar els drets de les dones i millorar el barri.

Les lluites durant el franquisme no van ser fàcils. Alguns homes van arribar a qüestionar la presència femenina a les protestes dient que la dona havia de fer només les feines de la llar. A més, tot i que eren pacífiques, a vegades les reunions s'havien de fer en la clandestinitat. Per a això era fonamental la col·laboració dels marits, que vigilaven les dues portes de l'entitat per avisar les seves dones si arribava la policia.

Des d'aleshores han passat 66 anys i són tantes les dones que estan interessades a formar part de l'Àncora que l'entitat té llista d'espera. L'esperit reivindicatiu continua molt present a l'associació, però ara també tenen una tasca benèfica: elaboren vestits per vendre a Sant Joan de Déu i finançar la investigació del càncer infantil.

Per reconèixer la tasca de la Maria, l'Ajuntament l'ha proposada com a candidata a la Medalla d'Honor de la Ciutat, un premi que il·lusiona aquesta activista social, però que considera que hauria d'anar dirigit a totes les dones que han passat per l'Àncora.