L’Ajuntament vol que cada districte tingui un punt d’atenció als adolescents

Amb l’obertura a principis d’abril del servei a Sant Martí, Barcelona ja disposa de sis espais Aquí t’Escoltem

El consistori ha explicat que té previst crear un nou punt d'atenció cada any fins a tenir-ne 10 el 2021, un per districte. Per això ha anunciat que augmentarà el pressupost dedicat al Servei per a Adolescents i Famílies durant els propers anys. Enguany s'hi dedicaran més de 225.000 €, mentre que el 2018 el pressupost augmentarà un 157 %. La inversió es mantindrà fins a completar el pla.

Amb l'acabat d'inaugurar a Sant Martí, la ciutat disposa de sis punts Aquí t'Escoltem (ATE) a Nou Barris, Gràcia, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi i Sant Andreu. Aquí, els adolescents d'entre 12 i 20 anys tenen un espai d'assessorament i escolta confidencial en què educadors socials i psicòlegs els acompanyen en el procés de creixement o els donen ajuda respecte a problemes que els puguin afectar.

Fins a 207 adolescents han demanat assessorament individualitzat als punts ATE. La majoria, un 67 %, han estat noies i l'edat mitjana ha estat de 16 anys. La causa més habitual ha estat el malestar amb l'entorn familiar, amb un 38 % de consultes, seguit de les dificultats per relacionar-se (15 %) i la desorientació vital (14 %). Altres temàtiques comunes són dificultats en relacions de parella, malestar emocional, processos de dol i, en menor mesura, assetjament escolar, consum de drogues, agressivitat i angoixa.

El 24 % han arribat derivats des de Serveis Socials i el 20 %, pel seu centre educatiu. Altres vies d'arribada són a través del consell de familiars o professionals d'entitats, dels mateixos punts d'atenció o professionals de la salut.

A més dels punts ATE, el Servei per a Adolescents i Famílies també inclou el Centre per a Famílies amb Adolescents, que organitza activitats de formació en què han participat prop de 900 mares, pares i tutors.