L’Ajuntament vol evitar ofertes a la baixa en el nou concurs de Glòries

Dividirà el túnel en cinc blocs, de manera que les empreses podran presentar ofertes per a tots, però només se’ls en podrà adjudicar un

La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el nou concurs del túnel de la plaça de les Glòries es dissenyarà per evitar "baixes excessives" de les empreses. Per aconseguir-ho farà una sola licitació però la dividirà en cinc lots. Les constructores podran presentar ofertes a tots però només se'ls en podrà adjudicar un. El director general de BIMSA, Ángel Sánchez, ha donat per fet que amb una licitació de 100 milions d'euros les empreses farien baixes econòmiques importants.

Tal com va avançar l'alcaldessa, Ada Colau, aquest dimarts en una entrevista a betevé, l'Ajuntament licitarà de cop les dues fases previstes inicialment per al túnel de les Glòries entre el carrer de Los Castillejos i la rambla del Poblenou. El consistori calcula licitar les obres el mes d'octubre, adjudicar-les el febrer del 2018 i que es puguin reprendre el primer trimestre d'aquell any. La previsió és que el túnel pugui entrar en funcionament a principis del 2021. La licitació tindrà un pressupost de 100 milions d'euros, als quals s'afegirà una altra licitació de 30 milions per a les instal·lacions i els serveis del túnel.

En el nou concurs, l'Ajuntament vol evitar baixes econòmiques de les empreses com la que hi va haver en l'adjudicació del túnel en el mandat anterior. Aleshores es va licitar per 80 milions i es va adjudicar per poc més de 60. El director general de BIMSA ha admès que aquella baixa "ha condicionat" l'execució de l'obra. Amb la divisió en blocs que ara es vol fer es pretén enviar un missatge a les empreses perquè no facin ofertes econòmiques inferiors al pressupost que fixa l'Ajuntament en la licitació.

L'obra ja executada i la nova licitació eleven el pressupost del túnel a 176 milions d'euros, sis milions més del pressupost de licitació del 2015. El que encara no està clar és si les empreses a les quals es va rescindir el contracte es podran presentar al nou concurs. Janet Sanz ha reconegut que hi ha un desacord amb aquelles constructores que probablement pot derivar en un contenciós administratiu. En funció de com es resolgui aquesta qüestió, l'Ajuntament podrà veure si té arguments per inhabilitar aquestes empreses en el nou concurs.