L’Ajuntament suspèn durant un any els permisos per obrir i ampliar associacions cannàbiques

No es podran obrir noves associacions cannàbiques durant un any ni tampoc ampliar les que ja existeixen a la ciutat. El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha anunciat aquest divendres l'entrada en vigor de la mesura. Durant aquest període, el consistori treballarà en una normativa per regular aquestes entitats. Forn ha assegurat que "no es pot convertir Barcelona en referència del consum de cànnabis per als estrangers".

L'Ajuntament ha decidit posar fil a l'agulla en una qüestió que fa temps que els preocupa: la proliferació d'associacions cannàbiques a la ciutat, que atribueixen al buit legal en què funcionen aquest tipus de locals. La primera mesura que s'ha pres és la suspensió de l'obertura de nous clubs temporalment, almenys durant un any, i també s'ha vetat l'ampliació dels espais que ja estan en actiu a la ciutat. El govern municipal assegura que ha comprovat que en algunes d'aquestes associacions s'hi trafica amb drogues i s'hi permet l'entrada a menors. Per posar fi a aquestes situacions i clarificar en quines condicions han d'obrir aquests locals, l'Ajuntament es dóna com a màxim un any de marge per presentar una normativa que les reguli: "no deixarem cap tipus d'escletxa ni buits legal", ha advertit el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn. El consistori elaborarà la nova normativa amb l'assessorament d'experts de l'àmbit policial, administratiu i sanitari.

El govern municipal ha intensificat les inspeccions a les 160 associacions cannàbiques que funcionen actualment a la ciutat. Els tècnics del consistori asseguren que les inspeccions es fan seguint un procés administratiu. Si s'hi detecten irregularitats, hi haurà activitats que es podran corregir i d'altres que, en cas que infringeixin les lleis, s'hauran de precintar. De fet, l'ofensiva va començar ahir, abans de la presentació de la mesura, quan es van inspeccionar 22 de les 162 associacions que hi ha a la ciutat. Aquest treball també pot ser útil per detectar quins problemes hi ha en aquests moments, i contribuir a redactar la normativa en què es precisaran, entre altres elements, les distàncies que hauran de tenir dels equipaments públics, l'aforament, les sortides d'emergència o la ventilació.

Una altra preocupació del govern municipal és la promoció del consum de cànnabis entre els turistes. De fet, fa uns dies els Mossos d'Esquadra van tancar una associació cannàbica al Raval que funcionava com un negoci encobert de venda de drogues als estrangers. En aquest sentit, Forn ha assegurat que amb el potencial turístic que té Barcelona no s'ha de córrer el perill de "convertir la ciutat en referència del consum de cànnabis per als  estrangers". El tinent d'alcalde, però, ha insistit que el que més els preocupa és les conseqüències que té per als barcelonins l'existència de locals que no respecten les normatives, pels problemes de convivència i abús de les drogues que es podrien produir.