L’Ajuntament inclou La Carboneria en el catàleg d’edificis protegits per salvar-la de l’enderroc

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment la modificació del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic per incloure-hi l'edifici conegut com La Carboneria, a la cantonada dels carrers del Comte d'Urgell i Floridablanca. El consistori vol mantenir l'immoble pel valor social i cultural que diu que té per al barri. La proposta salva l'edifici de l'enderroc i no permet que creixi més.

El govern anterior ja va suspendre l'atorgament de llicències a l'edifici per frenar qualsevol intent de la propietat d'enderrocar-lo o bé transformar-lo. La suspensió acabava el proper 12 de desembre. El govern municipal ha mogut fitxa i amb la inclusió de La Carboneria, coneguda també com a Casa Tarragó, en el catàleg monumental, l'edifici haurà de mantenir la volumetria actual i no podrà créixer en alçària. Els interiors sí que es podran enderrocar, però sense que això afecti la façana. El consistori ha afegit també com a requisit que abans de fer-hi qualsevol intervenció caldrà realitzar un estudi històric per valorar si l'actuació és idònia.

Tot i no concretar-ho específicament en la catalogació, la voluntat del govern municipal és que es conservi també el grafit que hi ha pintat a la façana perquè considera que forma part de la memòria social de l'edifici. A més, es remet també a l'estudi històric per fixar si una actuació eventual en la façana ha de mantenir el grafit o no. El president de l'Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Pep Sala, ha aplaudit la decisió municipal de conservar La Carboneria perquè permet "recuperar i mantenir la història de la ciutat". De fet, es considera que aquest edifici és molt probablement el primer de l'Eixample de Cerdà.

En l'actualitat, La Carboneria està del tot tapiada i només hi ha un sol inquilí en un dels baixos, una tenda de mobles de fa més de tres generacions que manté un litigi amb la propietat per poder-se quedar a l'edifici. L'amo del negoci, Albert Garriga, ha explicat a BTV que l'anunci de catalogació de l'edifici els dóna "una mica d'aire" després "d'anys de lluita amb la propietat". La Carboneria es va desallotjar el febrer de 2014 després que els ocupes se'l fessin seu des de finals de 2008. L'edifici, obra d'Antoni Valls Galí, data de 1864 i els experts en destaquen la peculiaritat que mantingui les quatre façanes a l'aire.