L’Ajuntament i la Generalitat formalitzen la unió contra els pisos turístics il·legals

Les dues administracions han signat un conveni que aprofundeix en la col·laboració en la lluita contra els allotjaments sense permís

L'Ajuntament i la Generalitat han formalitzat avui la seva sintonia per lluitar conjuntament contra els allotjaments turístics il·legals. El conseller d'Economia i Coneixement, Jordi Baiget, i el regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom, han signat aquest dimarts un conveni que fa oficial una col·laboració que les dues administracions van iniciar el 2012.

La idea és aprofundir en el treball conjunt que s'ha fet fins ara i que ha permès, per exemple, que la Generalitat hagi traslladat un miler de denúncies a l'Ajuntament perquè faci les inspeccions i, si cal, imposi les sancions corresponents. L'acord vol garantir la coordinació i transparència de les actuacions de les dues administracions.

El conseller ha destacat que "la lluita contra els habitatges d'ús turístic il·legals afecta totes les administracions" i insisteix que cal combatre-ho per "garantir la qualitat de la prestació de serveis i evitar possibles externalitats negatives als ciutadans". D'altra banda, el regidor considera que l'acord "dona un senyal inequívoc de les dues administracions d'aquesta decisió ferma i contundent", alhora que "dona més seguretat jurídica" en la lluita contra aquesta activitat il·legal.

La Generalitat calcula que l'esforç fet en els últims cinc anys ha permès regular el 66,1 % de l'oferta potencial que es calcula que hi ha a tot el país. Així, s'han regularitzat 57.497 habitatges d'ús turístic i 235 establiments d'apartaments turístics.

Pel que fa a les inspeccions, la Generalitat n'ha fet 13.647 i ha obert 841 expedients sancionadors. 658 han acabat en multes d'entre 3.001 i 30.000 euros i en total sumen més de 2,6 milions d'euros. L'Ajuntament, per la seva banda, ha obert 3.661 expedients, dels quals 1.715 són sancionadors. D'aquests, 1.049 s'han tancat amb una ordre de cessament.