L’Ajuntament critica les rutes fetes per sensesostre que anuncia Barcelona Turisme

Tot i que el consistori forma part de l’organisme, assegura que no el van informar que s’incorporaven aquests itineraris

Barcelona Turisme ofereix per 19,36 €, a través de l'empresa Hidden City Tours, dues rutes en què els guies són persones sense llar. En una, ensenya com viuen els sensesostre a la ciutat, on dormen, com es renten o on es canvien de roba. La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha criticat aquestes rutes perquè, segons ella, "ni ajuden a combatre l'estigma ni treu ningú del carrer".

Fa quatre anys Hidden City Tours va començar a fer rutes guiades per persones sense sostre. Des d'aquest febrer l'empresa s'ha incorporat a Barcelona Turisme, que en promociona les rutes. N'hi ha de dos tipus, la turística i una altra anomenada Street life, "vida al carrer", en què el guia ensenya com viuen els sensesostre a Barcelona. Val una mica menys de 20 euros i al web de l'empresa s'especifica que en aquest itinerari aprendran on dormen, com es renten o com es canvien de roba. Tot i que l'Ajuntament forma part del Consorci de Barcelona Turisme, la responsable de Drets Socials, Laia Ortiz, ha criticat les rutes i assegurat que no tenien constància de la incorporació d'aquestes rutes a Barcelona Turisme. Ortiz argumenta que "no ens sembla que ajudi ni a combatre l'estigma sobre les persones sense llar ni treu a ningú del carrer" i afeigeix que "sembla simplement que s'acaba folklorizant un fenomen que és massa dramàtic com per fer-se un rentat d'imatge amb això".

Des d'Arrels Fundació, amb qui Hidden City Tours es va posar en contacte fa quatre anys, el seu director, Ferran Busquets reconeix que aquesta ruta que ensenya com viuen els sensesostre no és la millor opció per sensiblitzar la societat "no es un model que sigui el que ens sembla més adient, evidentment no treu la gent del carrer, però sí que la gent necessita una feina i les persones decideixen per elles mateixes".