El Parc de Recerca Biomèdica vol ser clau en trobar l’origen d’algunes malalties

Les instal·lacions acolliran un centre d’investigació europeu que observarà com actuen les cèl·lules en grup dels òrgans

Barcelona tindrà una de les sis subseus del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL). En aquest nou espai científic, que s'instal·larà al Parc de Recerca Biomèdic, s'investigarà el teixit cel·lular dels òrgans, una tasca que pretén servir per descobrir l'origen de malalties com la diabetis tipus 1 o la fibrosi quística. Hi treballaran un centenar d'investigadors dividits en vuit grups.

Per dur a terme la investigació, el laboratori tindrà tecnologia avançada, com microscopis SPIM, que permetrien obtenir imatges en 3D dels òrgans i veure com actuen les cèl·lules en grup. Fins ara, molts experiments s'han basat en analitzar cèl·lules individuals, però des de l'EMBL creuen que observar-les en grup pot donar noves pistes sobre l'origen d'algunes malalties. El director del laboratori europeu, Iain Mattaj, explica que, en el cas de la fibrosi quística, aquesta tecnologia permetria fer un diagnòstic més acurat de cada pacient i fer una medicació més personalitzada.

La biologia dels teixits, l'àmbit en què se centrarà la nova subseu de l'EMBL, es pot complementar amb els resultats que han obtingut els altres laboratoris europeus, cadascun dels quals especialitzats en un tema. El de Barcelona serà el sisè centre d'Europa i treballarà conjuntament amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG). El laboratori es començarà a construir durant aquest any i la previsió és que al 2018 ja estigui operatiu.