La venda de Mèmora ressuscita la funerària municipal

El govern d’Ada Colau descarta rescatar tanatoris o la compra d’accions de Serveis Funeraris i reclama als grups crear una nova empresa pública

Un altre capítol en la creació, fins ara frustrada, de la nova funerària municipal. Després que el grup canadenc Ontario Teachers' hagi comprat Mèmora, que té el 85 % de Serveis Funeraris de Barcelona, el govern municipal ha defensat la creació d'una nova empresa pública i ha descartat la compra d'accions o bé el rescat de tanatoris. El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha instat els grups municipals a "posar les necessitats dels ciutadans per davant de postures de partit", i ha anunciat que l'expedient tornarà al ple quan tingui els suports garantits.

La funerària municipal va entrar en via morta a l'abril per falta de suport polític. Els grups veien insuficients els plans del govern, que preveia només un tanatori amb sis sales de vetlla, i van plantejar diverses opcions per seguir negociant. El grup Demòcrata va plantejar rescatar la concessió d'un tanatori municipal dels que opera Mèmora. Badia ha explicat que dos informes tècnics desaconsellen aquesta opció per motius jurídics.

L'altra proposta, que va plantejar ERC, era la compra del 36 % de les accions de Mèmora a Serveis Funeraris de Barcelona que, sumat al 15 % que ara té l'Ajuntament permetrien al consistori recuperar el control d'aquesta empresa. Segons el regidor de Presidència, els serveis jurídics municipals han alertat que l'Ajuntament hauria d'acabar comprant totes les accions perquè el 49 % restant seria poc atractiu per a les empreses, i tot plegat costaria 170 milions d'euros.

Badia ha descartat rotundament aquesta opció i s'ha refermat en la creació de la funerària pública com l'única opció viable. "Si era tan important poder fer una compra o un rescat, en el moment que això no és viable hem de ser capaços de fer una operació igualment important", ha dit. El regidor de Presidència ha expressat la "incomoditat" de l'Ajuntament per haver-se assabentat de la compra de Mèmora per la premsa, però ha insistit que Serveis Funeraris continuarà operant "amb tota normalitat".