La primera banda de música valenciana de Barcelona s’estrena dissabte amb un concert

Feia temps que l’Espai País Valencià i la Casa València de Barcelona tenien la idea de crear una banda de música valenciana. El mes de març passat, a Gràcia, uns quants músics valencians residents a Barcelona i de l’entorn de les dues entitats, es van engrescar a celebrar la primera Entraeta de moros i cristians de la ciutat. L’èxit de convocatòria i les ganes de poder tocar sovint, van acabar d’impulsar la creació de la banda La Valenciana.

Un centenar de valencians i valencianes residents a Barcelona s’han interessat a formar part d’aquesta iniciativa, la primera banda de música valenciana de fora del País Valencià. Amb el nom La Valenciana, s’ha creat després que els músics participants en l’Entrada de moros i cristians a Gràcia, el mes de març passat, es quedessin amb ganes de més.

Amb la col·laboració de l’Espai País Valencià i la Casa València a Barcelona, totes dues ubicades a Gràcia, es va obrir una convocatòria pública. Músics de diferents pobles i ciutats del País Valencià, amb ganes de tornar a assajar i tocar com feien a casa seva, s'han unit a La Valenciana. Els dirigeix Vicent Pérez i Esteban, trombó de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i compositor valencià.

La nova banda aportarà a Barcelona la tradició popular de les bandes de música, molt poc arrelades a la majoria del territori català. Amb l’excepció de les terres de l’Ebre, on sí que hi ha societats musicals de renom, a les quals es vol unir la nounada Societat Musical del País Valencià a Barcelona, la banda La Valenciana.

Amb només unes setmanes d’assaig, però amb moltes ganes i il·lusió, la nova banda valenciana de la ciutat s’estrenarà aquest dissabte 30 d’abril, a les 12 h al passeig de Sant Joan amb Sant Antoni Maria Claret. Han volgut aprofitar la celebració de la dotzena Jornada Popular del País Valencià que organitza l’Espai País Valencià per fer la seva presentació oficial.

Per aquest primer concert s’ha triat un repertori molt característic valencià. Com els pasdobles 'Lo cant del valencià', de Pedro Sosa, i 'Mi Barcelona', de Julio Lapota. O l’obra 'Cançons de mare', del compositor Rafael Talens, ‘Mareta’, ‘Visanteta es casa’ i ‘Baix el pont de Cullera’. I la música festera també estarà present amb una marxa mora i una cristiana.

Més enllà del concert, la intenció de la banda és formalitzar-se dins la Federació Catalana de Societat Musicals i ser reconeguda com a banda valenciana a l’exterior per la FSMCV amb qui ja han arrancat les converses. A més, ja han començat a rebre ofertes d’algun ajuntament per anar a tocar a festes populars.