La UPC inventa un aparell que ajuda a anul·lar els bloquejos dels malalts de Parkinson

La UPC, l'Hospital Quirón Teknon i Telefónica han inventat un sistema, anomenat Rempark, que capta el moviment en caminar del malalt de Parkinson i l'ajuda a combatre els bloquejos. Quan el pacient alenteix el ritme, activa unes pistes auditives, similars a un metrònom, que ajuden a regularitzar i desbloquejar la marxa de la persona.

El sistema Rempark es basa en tres aparells: un mòbil Android, un sensor que es comunica via Bluetooth i un auricular. El sensor, col·locat com un cinturó, capta el moviment del pacient i les fases motores per les quals passa al llarg del dia. Quan es detecta un alentiment del ritme de caminar de la persona (fenòmen "on-off", bloqueig o altres trastorns), s'activen unes pistes externes auditives que ajuden a regularitzar la marxa i a anul·lar el desbloqueig de la persona afectada. El telèfon mòbil serveix per connectar els sistemes de monotorització, per respondre qüestionaris mèdics de forma remòta i fer d'enllaç amb el servidor de dades.

El Rempark també té una sèrie d'alarmes i agendes per gestionar el control de la medicació. Alhora recull informació més precisa per als metges, en fa un seguiment a temps real i l'analitza. Això permet ajustar la medicació per al pacient i es registren les dades del malalt. L'aparell també ajuda a prevenir ingressos per caigudes o complicacions per una mala presa de medicació.

Tot això augmenta la independència i la qualitat de vida de l'afectat de Parkinson però també la dels seus familiars, ja que els dóna més tranquil·litat en saber que estan monitoritzats.

Un dels coordinadors de l'estudi de la UPC, Joan Cabestany, també ha volgut destacar que és la primera vegada que es fa un estudi i una aplicació en la gestió de la malaltia de Parkinson amb malalts que estan monitoritzats i controlats des de casa seva en condicions ambulatòries.

El projecte té un pressupost de cinc milions d'euros i s'espera que es pugui comercialitzar d'aquí a un any i mig. De moment hi ha una cinquantena de persones arreu del món que ja ho han pogut provar, 15 d'elles a Espanya i una a Barcelona.