Sis de cada 10 famílies paguen menys per la bressol amb la tarifació social

Amb el nou sistema l’Ajuntament ha d’aportar 800.000 euros i denuncia que la Generalitat no contribueixi

El curs escolar 2017-2018 comença amb 8.200 infants escolaritzats, que s'han regit, per primera vegada, amb el nou sistema de tarifació social municipal. En comparació amb l'any passat, sis de cada 10 famílies paguen menys, una paga el mateix i tres han d'abonar més diners que el curs 2016-2017, amb uns increments que van dels 40 als 100 euros en funció dels seus ingressos.

En total, 98 escoles bressol municipals donen el tret de sortida a aquest nou curs marcat pel canvi en l'adjudicació de tarifes. Fins ara, tothom pagava igual independentment de la renda, però enguany s'estrena un sistema que té en compte la renda de les famílies. Amb aquest repartiment l'Ajuntament pretén aconseguir "més equitat en l'accés" a les guarderies. Tot i això, davant les crítiques de l'oposició, el govern municipal es va avenir a revisar-lo de cara al curs 2018-2019.

Un 60 % de les famílies pagaran menys de 290 euros, el preu que hi havia establert fins ara. En canvi, ara a un 30 % els tocarà pagar més i a un 10 % li acabarà costant el mateix que abans. Dels deu trams de preus establerts, el que correspon a les rendes més baixes, amb un cost de 50 euros per infant, s'hi han acollit més de 2.200 famílies, mentre que els qui pagaran més, 395 euros al mes, són un total de 600 famílies. El govern municipal assegura que les xifres demostren que el sistema de tarifes és més just que el que hi havia establert fins ara i nega que hagi fet allunyar famílies. Assegura que hi ha hagut menys renúncies de places que el curs passat.

Ara, el consistori es reunirà amb les famílies més crítiques amb el sistema, les que els toca pagar més. Per dur a terme la tarifació social l'Ajuntament haurà d'aportar 800.000 euros, un finançament al qual la Generalitat no participa. També s'ha augmentat el nombre de projectes d'innovació a les escoles bressol en un 16 %, en un intent per millorar la qualitat de l'educació i l'atenció que els infants reben durant els primers anys de vida. De la mateixa manera, 32 unitats escolars han reduït la ràtio de nens per cuidador. L'Escola Bressol Tres Tombs ha estat una de les més beneficiades aquest estiu després d'una ampliació i comença el curs amb dues aules més.

Les AMPA continuen reclamant la gratuïtat per a totes les famílies

Tot i celebrar la reducció del preu del 60 % de les famílies, les AMPA de les escoles bressol municipals no estan d'acord amb com s'ha aplicat la tarifació social. Asseguren que basar els trams on es troba cada família en la renda de l'any anterior no té en compte si algun dels membres ha passat a l'atur, han nascut nous fills o bé hi ha altres situacions que suposin "canvis bruscs en la renda d'una família". Per això, i amb la intenció que el 100 % de les famílies puguin gaudir de la gratuïtat, demanaran veure els informes amb les dades utilitzades per tal d'analitzar-los.