La síndica vol recuperar els elements modernistes de l’estació de metro de Liceu

La síndica de Barcelona recomana a l'Ajuntament que recuperi els elements decoratius d'aire modernista de l'estació de metro del Liceu, retirats ara fa uns sis anys. Maria Assumpció Vilà assegura que TMB no té potestat per decidir sobre la importància del llegat històric de la ciutat.

Concretament es tracta d'unes columnes de ferro forjat d'uns tres metres d'alçària retirades per TMB ara fa uns sis anys, quan va considerar que no tenien interès historicoartístic i que no s'adequaven al disseny del projecte de reforma de l'estació. La síndica assegura que, segons fonts de l'Ajuntament, es troben en un dipòsit municipal.

Tot i que la Direcció de Patrimoni no s'ha pronunciat sobre la qüestió, l'empresa TMB descarta tornar-hi a instal·lar els forjats amb l'excusa que no s'adeqüen al nou estil arquitectònic de la parada. D'altra banda, la síndica sosté que aquests elements decoratius estaven plenament integrats al paisatge urbà de Barcelona i que, actualment, hi ha la possibilitat d'encaixar estructures més modernes amb elements antics. Assegura també que la supressió d'aquestes columnes perquè eren pròximes als ascensors que s'havien d'instal·lar ara fa sis anys no es pot utilitzar com a justificació.

Maria Assumpció Vilà diu que el consistori no ha tingut la sensibilitat necessària per protegir les estructures de les entrades de les estacions del metro de Barcelona com a llegat cultural i modernista. A més, ho qualifica de fet paradoxal, ja que es tracta d'una ciutat capdavantera d'aquest corrent artístic.

De moment, el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, ha comunicat a la síndica que la Taula del Patrimoni estudiarà les seves recomanacions.