La pujada de preus universitaris no ha suposat més abandonaments

Segons un estudi del Consell Interuniversitari, l’augment de les quotes només l’han notat les famílies amb rendes altes

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha presentat un estudi sobre la política de preus públics i l'eficàcia del sistema de beques. Segons les conclusions, l'increment del preu de les carreres "no ha tingut efectes col·laterals negatius", ni pel que fa a noves matriculacions ni a abandonaments, sinó que "els que ho paguen són les famílies amb rendes altes".

El catedràtic d'economia i empresa de la UPF (i encarregat de fer l'estudi), José García Montalvo, ha assegurat en la presentació de 'Política de precios públicos y eficacia del sistema de becas universitarias en Catalunya' que "malgrat els preus poden semblar alts, no té cap efecte sobre la taxa d'abandonaments". García Montalvo també afirma que l'índex de noves matriculacions tampoc no s'ha vist alterat.

Pel que fa a la comparativa de preus amb la resta de comunitats autònomes —que situa les carreres catalanes com a les més cares— el catedràtic ho ha atribuït a la qualitat dels estudis: "A tots els rànquings les universitats catalanes són de les primeres. Per tant, que l'educació costi més no em preocupa", ha dit. Durant la presentació, García Montalvo també ha sentenciat que a l'estat no es podria aplicar un sistema universitari gratuït perquè "és un país que recapta pocs impostos i que és poc redistributiu", a diferència de països nòrdics.