La plaça d’Osca, protagonista d’un documental interactiu

‘La plaza ordinaria’ és un webdoc que reflexiona sobre el canvi d’usos de l’espai públic de la ciutat

Les veus de quatre veïns de la plaça d'Osca són les protagonistes del documental interactiu 'La plaza ordinaria'. L'objectiu és aconseguir que l'espectador sigui capaç d'arribar a les seves pròpies conclusions a través del discurs dels diferents testimonis que parlen de l'evolució d'aquest espai en la seva darrera dècada d'història.

La idea de 'La plaza ordinaria' va sorgir gràcies al fet que Julieta Zabaleta, realitzadora del documental, es va adonar del gran canvi que s'estava produint a la plaça d'Osca i va pensar que seria interessant realitzar un audiovisual sobre el tema. Va ser l'any 2015 quan va tenir l'oportunitat de compartir la seva idea en un taller de documental interactiu que realitzava al Centre de Fotografia i Mitjans Documental (CFD Barcelona). En aquest moment va ser quan Natàlia Santolaria, periodista, i Ciprian Gheorghe, fotògraf, es van adherir al projecte. “Hem estat gairebé un any recollint imatges, parlant amb els veïns i editant material fins que vam tenir un gruix important per poder editar aquestes entrevistes i fer uns vídeos", explica la Julieta. 

Algunes de les preguntes que van estar presents durant la ideació del webdoc tenen a veure amb la vida i usos de la plaça d'Osca: per què han aparegut tantes terrasses, per què els nens ja no poden jugar a la plaça com ho feien anys enrere o, fins i tot, si la gent que fa ús d'aquest espai són del districte o de fora. Zabaleta, a més, també ha volgut destacar que el problema no només se centra en les terrasses, sinó en totes les polítiques que hi ha darrere perquè la plaça es transformi en un espai de consum.

La periodista Natalia Santolaria explica que el més interessant d'aquest documental interactiu és que "la història d'una plaça, fins fa poc oblidada, d'un barri com Sants, es replica en moltes altres places de Barcelona". Amb això el que volen mostrar és que no és un problema d'un espai concret sinó que "té a veure amb unes polítiques que hi ha darrere per a tota la ciutat".

Els quatre testimonis d'aquest documental són: Jordi Estival -president de l'Associació de Veïns del Triangle de Sants-, Eliseu Arrufat -membre de la cooperativa d'arquitectes per la transformació social LaCol-, Sergi Fernández - propietari del Fo Bar, primer bar amb llicència per tenir terrassa a la plaça- i Marc Dalmau -cofundador de la cooperativa La Ciutat Invisible, va realitzar un estudi antropològic de la plaça d'Osca i les seves dinàmiques el 2006-. L'objectiu de donar veu a perfils tan diversos és aconseguir que sigui l'espectador qui pugui arribar a les seves pròpies conclusions.

El projecte, que disposa de Facebook i Twitter, es presentarà el pròxim 8 de juliol a la llibreria Barra Llibre de Sants, on es projectarà un vídeo de 10 minuts que presenta la web i el projecte. A més, també realitzaran un debat en què el tema principal serà: "El futur de la Barcelona turistificada i de l'espai públic privatitzat, mecanismes per a la defensa de la vida de barri".