La llibreria Canuda tanca definitivament

La llibreria Canuda, situada originàriament al carrer Tallers, ha abaixat la persiana aquest dissabte de forma definitiva. El tancament de la Canuda, una de les llibreries de vell de més renom de la ciutat, ve provocat per l'actualització del contracte de lloguer de renda antiga, tal com preveu la Llei d'arrendaments urbans.

La llibreria va ser fundada l'històric 14 d'abril de 1931, dia en què Francesc Macià va proclamar la República Catalana aprofitant l'esclat de la Segona República espanyola. Deu anys després de ser fundada al carrer dels Tallers, Ramon Mallafré —pare de l'actual propietari, Santiago Mallafré— va decidir traslladar la llibreria a l'actual emplaçament, al carrer de Canuda.

En aquest temps, més de 80 anys, la llibreria Canuda s'ha fet un lloc en la història de la cultura barcelonina. Punt de trobada de curiosos, intel·lectuals i aficionats als llibres de vell, la llibreria Canuda va servir d'inspiració a Carlos Ruiz Zafón, qui va convertir-la en el cementiri dels llibres oblidats en la novel·la 'L'ombra del vent'.

Amb un fons de més de 200.000 volums, la llibreria va iniciar fa uns mesos una campanya de descomptes del 50% per liquidar existències abans de tancar per sempre aquest dissabte. La llibreria Canuda se suma així a la llista de llibreries històriques que han tancat a Barcelona en els últims mesos. Tot i així, dos treballadors, cadascú pel seu compte, obriran un negoci a l'Eixample amb la intenció de mantenir l'esperit de la llibreria Canuda.