La inauguració del museu Hermitage a Barcelona es retarda però el projecte no es desinfla

La promotora Cultural Development Barcelona ja té soci inversor i assegura que l’equipament no estarà llest el 2019, tal com es va anunciar

Encara no s'ha col·locat cap pedra de la futura sucursal del museu Hermitage de Sant Petersburg a la ciutat. El mes de juny la promotora Cultural Development Barcelona, encarregada d'aquest projecte 100 % privat, va anunciar que es començaria a construir aquest 2017 i que l'equipament es podria inaugurar d'aquí a dos anys, el 2019. Segons fonts de l'empresa, no serà així; la posada en marxa del museu es retarda perquè la proposta ha de passar, encara, per un bon grapat de tràmits administratius. Tot i això, els impulsors han aconseguit finançament i confien que, tard o d'hora, l'Hermitage s'acabi alçant.

L'equipament està projectat a tocar de la plaça de la Rosa dels Vents, al port, i formaria part del futur port esportiu de la Marina Vela. No serà una realitat, però, fins que no hagi superat un bon grapat de tràmits administratius.

Perquè es pugui aixecar, cal que els terrenys tinguin usos culturals. Això és el que inclou la tercera modificació del Pla especial de la nova bocana del port, que està pendent de tramitar l'Ajuntament. Un cop admès a tràmit, haurà d'esquivar tres obstacles més: haurà de ser aprovat per la Comissió de Govern, exposat públicament i, finalment, haurà de ser ratificat per la Comissió d'Urbanisme i pel Ple. Si rep el vistiplau definitiu, l'empresa encara haurà de demanar la concessió dels terrenys al port. I un cop els hi cedeixin, calculen tres anys més per a la inauguració definitiva.

Tot aquest procés, però, no ha frenat els impulsors. Asseguren que ja han aconseguit finançament i confien que, tard o d'hora, l'Hermitage s'acabi alçant. De fet, el projecte està cada cop més definit. Els últims mesos s'hi han fet modificacions. S'ha plantejat facilitar la circulació de vehicles al voltant del museu per acostar posicions amb els veïns i l'Ajuntament, que preveien problemes de mobilitat.

La proposta cultural és la mateixa: integrar obres d'art provinents del museu de Sant Petersburg i ciència en un edifici de cinc plantes amb set sales d'exposició i zones d'oci. També es manté que l'espai sigui obert al públic. Els ciutadans podran accedir a l'edifici i als exteriors gratuïtament i, si volen visitar les exposicions, pagar l'entrada corresponent.