La història de dos veneçolans demandants d’asil: “Allà ja ens haurien matat”

La majoria dels refugiats del país sud-americà han viscut un assassinat en el seu nucli familiar

Vicenta Martos i Ronald Ramos van haver de fugir de Veneçuela perquè se sentien perseguits. Ella ja fa molts anys que viu a Barcelona. És transsexual i va haver d'abandonar el país per aquest fet. El Ronald, que va arribar a l'estat el mes d'octubre, va fugir perquè li van comunicar que el volien assassinar.

Vicenta Martos no va poder-se canviar de sexe a Veneçuela. Fins que va marxar del seu país, era gai. "Barcelona és molt diversa. Aquí em sento molt bé. Allà ja m'haurien matat", ha explicat. Un cop va arribar a Barcelona, l'any 2007, van arrestar-la a l'aeroport. "Em van canviar les maletes i em van ficar droga. Em van condemnar a nou anys de presó." Finalment, li van reduir la condemna a sis anys, que va passar a la presó Model. Un cop en va sortir, va demanar la sol·licitud d'asil i l'Estat la hi va concedir. Des d'aleshores viu a la ciutat, ha fet amics i està a punt d'aconseguir un treball.

Roland Ramos és des del mes d'octubre a l'estat espanyol. "El dia 3 em van dir que abandonés Veneçuela perquè si no m'assassinarien", ha apuntat. Va agafar l'avió el dia 13 del mateix mes. "Jo era coordinador del sistema electoral. Jo sabia més informació de la que havia de saber. Així se solucionen les coses a Veneçuela", ha lamentat. Quan va aterrar a Madrid, va demanar refugi i el van derivar a Barcelona. "Fins ara, el meu procés ha anat excel·lentment bé. No em puc queixar ni de l'organització ni dels treballadors socials."

Els sol·licitants d'asil més nombrosos a la ciutat procedeixen de Veneçuela. De fet, aquestes demandes s'han incrementat un 156 % respecte a l'any passat, segons el Servei d'Atenció als Immigrants, Estrangers i Refugiats. Des de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) apunten que aquesta tendència es repetirà l'any 2017.

"La situació política, social i econòmica és explosiva", ha assegurat Dani Vilaró, membre d'Amnistia Internacional de Catalunya. La violència generalitzada al carrer, la criminalitat, l'alt índex d'homicidis i assassinats i l'escassetat de medicaments i aliments són les principals causes que Vilaró destaca per l'augment de les sol·licituds d'asil per part dels veneçolans.

D'altra banda, el nombre de demandes d'asil també s'ha incrementat des d'altres països del continent americà. "Del que va del 2017, tenim un augment de població d'Hondures i el Salvador", ha afirmat l'advocada i membre del CCAR, Anna Figueras. "Arriben amb condicions molt complicades, amb persecucions. També a Mèxic es vulneren drets fonamentals", ha dit.