La Generalitat impulsa una setantena de projectes innovadors

El Departament d'Empresa i Ocupació impulsa 71 projectes innovadors gràcies al programa Innoempresa. L'objectiu és donar suport a les petites i mitjanes empreses perquè s'atreveixin a crear nous productes i fomentar la col·laboració entre companyies.

La Generalitat de Catalunya, a través d'ACC1Ó, l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana, impulsa des de 2003 el programa Innoempresa. Es tracta d'una línia d'ajudes que pretenen incentivar la innovació de les petites i mitjanes empreses apostant per la col·laboració entre companyies. Concretament el programa té dues línies: una destinada a ajudar empreses que volen desenvolupar nous productes diferencials, i una altra orientada a la sistematització del procés d'innovació a l'empresa.

El programa es dirigeix a les petites i mitjanes empreses, que són les que, normalment, els costa més investigar i desenvolupar productes innovadors per falta de finançament o d'infraestructures. Molt sovint, per poder innovar, aquest tipus d'empreses requereixin la col·laboració d'una altra companyia que els fa una part del procés. Doncs és, precisament, aquí, on la Generalitat ajuda les pimes, en la contractació d'una empresa col·laboradora. El programa finança fins al 50% d'aquesta contractació, per tal que la pime aconsegueixi un primer prototip del seu producte innovador. Un producte que, en el 94% dels casos, acaba arribant al mercat.

Des de 2003 i fins a 2011, aquest programa ha donat suport a 1.200 projectes que han generat una inversió de 25 milions d'euros per part de la Generalitat i 275 per part del sector privat.

Enguany, el govern ha impulsat 71 projectes empresarials a través d'aquest programa (inicialment se'n van presentar més de 270). Projectes de l'àmbit de la salut, l'alimentació o l'automoció que generaran una inversió de 13,5 milions d'euros. El 29% són projectes de microempreses, és a dir, de companyies que tenen entre un i nou treballadors; el 44% són d'empreses petites que tenen entre 10 i 49 treballadors; i el 26% són d'empreses mitjanes, que tenen entre 50 i 249 treballadors. Els resultats dels projectes es començaran a veure l'any vinent.

Un equip de BTV ha conegut dos d'aquests projectes, impulsats per dues empreses barcelonines: Digalix Solutions i BDN Enginyeria en Alimentació. Digalix Solutions ha creat una taula multitàctil interactiva amb una aplicació mèdica dirigida a persones grans o amb mobilitat reduïda. Per la seva banda, BDN està desenvolupant una substància extreta de la closca de l'ou que regenera la pell.