La Fundació Setba recupera la figura de l’enllustrador de sabates i mag Fructuós Canonge

L'enllustrador de sabates Fructuós Canonge, que al segle XIX treballava a la plaça Reial i es va convertir en un mag conegut arreu d'Europa, protagonitza l'exposició "La màgia de la Reial", a la Fundació Setba. La mostra es pot veure fins al 30 de gener i s'inscriu en les activitats que la institució realitza per recuperar la història de la plaça.

Des de fa quatre anys, la Fundació Setba descobreix la història d’un dels establiments de la Plaça Reial. En aquest cas, l'Hotel DO, situat al carrer de Colom, que dóna accés a la plaça des de la Rambla, serveix d'excusa per conèixer la figura de Fructuós Canonge.

Canonge muntava el seu espai de treball sota les arcades de la plaça, just davant de l'hotel, on també guardava la cadira d'enllustrar. Però més que per les seves habilitats en aquest ofici, Fructuós Canonge es va fer famós com a mag. De fet, era conegut com el Merlí espanyol i va aconseguir ser un dels prestigitadors més coneguts del seu temps a Europa.

Com explica Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, Canonge "va actuar davant de reis i reines" però "va continuar tenint el lloc d’enllustrador fins al final". La mostra "La màgia de la Reial" ret homenatge a la seva figura amb obres de prestigiosos artistes com Joan Brossa, Ramon Enrich o Carles Pujol, totes inspirades en la màgia. A més a més, els establiments de la plaça Reial també participen en l'activitat exhibint obres creades a partir d'una capsa de jocs de Màgia Borràs.