La Fundació Dexeus premia la primera bebè proveta d’Espanya

La Victòria Anna va néixer el 12 de juliol del 1984 a l’Institut Dexeus. Té 32 anys, és publicista i viu a Madrid

La Fundació Dexeus Salut de la Dona premia aquest dijous la primera bebè concebuda per fecundació in vitro d'Espanya, la Victòria Anna, juntament amb la britànica Louise Brown, la primera de néixer per aquest procés a tot Europa. Més de 30 anys després, la fecundació externa ha suposat una revolució i ha canviat la vida de milions de famílies. A la secció 'Va passar aquí', amb l'Ernest Cauhé, del programa "El matí de Barcelona", hem rememorat aquell moment amb els protagonistes.

Era l'any 1978 quan la primera bebè proveta del món, la Louise Brown, va néixer al Regne Unit. Quatre equips més de tot el món treballaven en projectes de reproducció externa, i un d'ells ho feia a l'Institut Dexeus. El lideraven els doctors Anna Veiga i Pere Barri, que van seguir treballant-hi fins que l'any 1983 van aconseguir que un embrió fecundat fora de l'úter de la mare acabés convertint-se en una nova vida. Per fer-ho possible va ser necessari que l'equip treballés durant mesos de manera ininterrompuda, també els caps de setmana, per superar d'una en una les etapes necessàries. "La tècnica encara estava molt als principis", ha assegurat Anna Veiga al 'Va passar aquí' d"El matí de Barcelona", "i hi havia molt poca informació. Tampoc no teníem gaire accés a col·legues que també hi estaven treballant".

L'equip va haver de resoldre primer com reproduir la fecundació d'un òvul fora de l'úter de la mare. A partir d'aquí, i amb els primers embrions reproduïts al laboratori, van començar a implantar-los a les pacients, fins que es van produir els primers retards en la menstruació i van començar les ecografies. "Quan vam veure la primera ecografia sí que hi va haver un esclat d'alegria a l'equip", ha dit la doctora, i a partir d'allà, "hauríem fet ecografies cada dia" per anar seguint que tot estava bé. Veiga ha recordat el paper dels pares de la Victòria, la Dolors i en Ricard, que van estar "molt tranquils" en tot el procés, mentre una munió de metges els estaven a sobre.

A partir del primer cas, "el programa de reproducció assistida de la Dexeus va créixer de manera exponencial", afirma Veiga, "fins al punt que, avui en dia, quasi a cada laboratori de reproducció assistida que hi ha a Espanya, hi ha algun integrant que s'ha format a la Dexeus". Aquest gran avenç de la medicina rebrà el 13è premi de la Fundació Dexeus Salut de la Dona, el mateix dia que també s'hi presentarà un informe sobre l'evolució al llarg dels anys dels perfils de les famílies que demanen la fecundació externa.

Podeu escoltar la secció 'Va passar aquí' sencera clicant aquí ▶️

També podeu comentar-ne el contingut a les xarxes socials amb l'etiqueta #vapassaraquí