Neix l’ecosol, una moneda que garanteix un consum responsable

L'antiga Fabra i Coats ha acollit aquest cap de setmana la primera Fira d'Economia Social, on l'oferta de 114 entitats i cooperatives demostrava que es poden resoldre la major part de les necessitats de la vida dins l'economia social. La nova moneda de canvi, en aquesta fira i en el nou Mercat Social Català, és l'ecosol.

Més de 3.000 persones han passat entre ahir i avui per la primera edició de la Fira d'Economia Social i Solidària (FESC), on un centenar de projectes d'economia social oferien els seus productes i serveis en sectors tan diversos com l'habitatge, l'energia, l'alimentació, l'educació, la cultura, les finances ètiques o els serveis a empreses. El tret comú de tota aquesta oferta és que al darrere sempre hi ha una activitat econòmica sostenible i socialment responsable.

El projecte de la Xarxa d'Economia Solidària és donar continuïtat a aquest mercat entre les entitats i de forma telemàtica, amb el llançament d'una moneda pròpia: l'ecosol. A la fira, els ecosols són bitllets que es compren un a un al preu d'un euro, tot i que si en entrar-hi canvies 10 euros te'n donen 11, d'ecosols. Aquests diners es poden gastar en qualsevol entitat o cooperativa vinculada a la Xarxa durant aquesta fira o bé més endavant mitjançant el web del Mercat Social Català (MeSC). D'aquesta forma, l'ecosol tindrà continuïtat en suport telemàtic o bé per pagar directament a aquestes entitats en altres espais com aquest.

La fira és també un congrés

A més del mercat solidari, a la Fabra i Coats també s'han fet aquest cap de setmana una seixantena d'activitats paral·leles amb l'objectiu de promocionar l'economia social i combatre els excessos de la capitalista especulativa, i també tallers perquè els consumidors actuïn de forma més responsable. Per exemple, hi ha hagut xerrades sobre les pràctiques dels bancs que es consideren abusives o un taller d'horts urbans.

Dins el paraigüa de l'economia solidària s'apleguen cooperatives, associacions, fundacions, centres especials de treball i empreses d'inserció que són empreses democràtiques, equitatives i sostenibles. Aquestes organitzacions apleguen 13.500 treballadors i un volum cada cop més important de facturació. Totes compleixen els requisits de propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.