El primer número del ‘Fanzine Fila Zero’ s’ha exhaurit. Part del secret de l’èxit és la seva singularitat, ja que és una posada al dia del panorama teatral català més jove a mans de crítics també molt joves, un format que no existia. “La idea és que es parli una mica de tot allò del que no es parla en altres mitjans” perquè “existeixen propostes joves que de vegades no arriben als mitjans, i cal una comunicació cultural que també sigui jove“, rebla Nil Martín, una de les persones que està al capdavant d’aquesta iniciativa cultural.

El col·lectiu que ha impulsat el fanzín és Nova Veu, que es va formar fa quatre anys a mans de Recomana. Anna Molinet forma part de col·lectiu i assegura que la idea és que el fanzín “no sigui una crítica teatral. Això ho fem al bloc: el fanzín vol ser més reflexiu”. Algunes de les seccions més comentades i potencialment polèmiques al sector és el ‘Jurassic Park’, en què posen amb noms i cognoms els “dinosaures” teatrals que fan un tap generacional a les arts escèniques.


Nil Martín fa una repassada ràpida de l’estat dels teatres a la ciutat i comenta casos flagrants que s’han vist especialment perjudicats per la pandèmia: dos exemples són l’Antic Teatre, a qui els apujaran el lloguer “una brutalitat”, un 500 %, segons comenta aquest membre de Nova Veu, o el cas de la Sala Hiroshima, que al desembre del 2021 haurà de tancar “si no hi ha un miracle”. I casos com aquests, ara, “n’hi ha mil”, rebla.

Amb Martín i Anna Molinet ens hem trobat a la Sala Atrium, a la Dreta de l’Eixample, que enguany fa 10 anys. Hem aprofitat per parlar amb Patrícia Mendoza, actriu teatral i membre de l’equip de la Sala Atrium, qui assegura que hi ha “ganes i il·lusió de celebrar aquests 10 anys amb produccions pròpies”.


Il·lacions, l’única galeria de disseny barceloní

L’Eixample barceloní ha guanyat recentment un nou espai expositiu. Es diu Il·lacions i s’enfoca al disseny contemporani barceloní utilitari. Xavier Franquesa, fundador i director de la galeria, recorda que no és nova, perquè ja havia tingut un espai físic al carrer del Notariat, al Raval, que va tancar el 2013. Ara acaba de reobrir la seva seu però en un altre indret: en un pis a la confluència del carrer del Rosselló amb la rambla de Catalunya.

Preguntat sobre el motiu perquè Il·lacions sigui l’única galeria dedicada al disseny local quan sempre s’ha dit que Barcelona és una ciutat de disseny, ho té clar.


Barcelona arrossega una inèrcia de ciutat del disseny que ve dels anys 90 però que, de fet, no és real. Avui en dia la seva força existeix en petit comitè, però no està reconeguda internacionalment. No empeny l’economia.
Xavier Franquesa, fundador i director

Els dissenyadors que representen “tenen un ADN barceloní”, diu el director, i van des del dissenyador de moda i objectes Josep Abril fins a la dissenyadora gràfica Delia Ruiz Malo.

Els dos artistes amb qui han inaugurat l’espai són Meritxell Duran, il·lustradora de professió i ara aficionada a la ceràmica, que exposa una col·lecció de soperes fetes a mà per ella, i Jordi Ribaudí, que exposa una col·lecció de seients que evoquen la natura i estan fets amb fusta i pell de búfala. Es pot visitar la galeria reservant prèviament.

La Família Barris
La Família Barris