‘La fada negra’ trasllada el lector a la Barcelona de 1843

Intriga i història es barregen en la novel·la de Xavier Theros

L'obra la protagonitza Llàtzer Llampades, un excapità de vaixell que acabarà convertint-se en policia per investigar uns assassinats. Ho farà en una Barcelona bruta i asfixiada per les muralles on està a punt d'esclatar la revolta de la Jamància.

Montjuïc és un dels escenaris principals de "La fada negra", no només perquè l'acció comença al Morrot, sinó perquè el Castell hi té un paper fonamental en el bombardeig de Barcelona l'any 1843 com a conseqüència de la revolta de la Jamància.

Xavier Theros assegura que va començar a escriure "La fada negra" perquè estava cansat de fer crònica urbana de la ciutat i això el va empènyer a canviar de gènere literari. Remarca que "la realitat a vegades és una mica avorrida i limitada perquè no saps el que pensava la gent fa 50 o 100 anys. En canvi la novel·la et permet especular, crear personatges nous, situacions diferents, llocs que potser no van existir, però l'única preocupació que tens és que les coses siguin versemblants".

Per aconseguir la versió definitiva de "La fada negra", l'autor ha necessitat quatre anys i fins a nou reelaboracions. L'inici de l'escriptura va ser accidentat, ja que es van perdre tres dels capítols i Theros els va haver de reescriure de memòria.

Encara no té cent per cent tancada l'agenda de Sant Jordi, però Theros afirma que per ell "la Diada serà una forma d'acostar-se als lectors i conèixer què opinen de la novel·la, ja que fins ara només he tingut la reacció de crítics i periodistes". Després d'esgotar-se la primera edició, l'editorial Destino ja en prepara la segona i la tercera perquè cap lector es quedi sense llibre. La nit de Reis, "La fada negra" va rebre el Premi Josep Pla 2017 amb el títol "La rosa de pedra". El guardó està dotat de 6.000 euros.