“La contaminació causa tantes morts com el tabac”

El tercer Congrés Internacional de Transport i Salut alerta dels riscos del model de transports i insta les administracions a buscar solucions

Segons el coordinador de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Carlos Dora, un 20 % de les morts prematures es deuen al transport. Les altes taxes de contaminació, els accidents de trànsit o el sedentarisme per la comoditat d'anar en cotxe propi en són alguns exemples. Per solucionar-ho proposen fer més espais per a vianants i bicicletes, així com impulsar el transport públic.

Barcelona té massa cotxes per quilòmetre quadrat. És una de les conclusions de la trobada. De fet, la densitat de vehicles privats és quatre vegades superior a la de Londres. Les conseqüències són pitjors del que semblen. D'una banda per la qualitat de vida, els embussos, la brutícia i el soroll. De l'altra, per la salut.

En aquest sentit els científics alerten que les conseqüències per a la salut són molt greus. Carlos Dora no dubta a afirmar que el model de transport actual és més letal que certes malalties: "La contaminació de l'aire causa tanta mortalitat com el tabac, molt més que la malària, la tuberculosis i la sida", afirma el membre de l'OMS.

Per això els participants al Congrés demanen a les administracions que actuïn. Les solucions passen per fer més zones verdes, espais per a vianants i bicicletes i millores en el transport públic.