La construcció del submarí Ictineu 3 arriba a la recta final amb falta de finançament

Un equip d'enginyers catalans treballa, des de 2004, en la construcció d'un submarí que podrà baixar a 1.200 metres de profunditat. Fa dos anys, però, els van retirar els ajusts estatals i ara intenten aconseguir finançament privat per poder enllestir-lo i que pugui anar a l'aigua aquesta primavera.

L'Ictineu 3 serà el submarí científic més lleuger i compacte del mercat, amb una capacitat per a tres persones i servirà per expedicions científiques i d'emergències, però també es podrà llogar per a fer turisme al fons marí. A més, tindrà la finestra més gran del món per baixar a superfícies superiors als 1.000 metres, fruit d'hores d'enginyeria, càlculs, disseny i investigació en materials. Amb tot, aquest projecte situarà Catalunya com a sisena potència mundial en capacitat d'immersió tripulada.

La manca de finançament, però, pot fer endarrerir de manera considerable el projecte. La construcció d'aquesta nau té un pressupost de 2,5 M €. Fa dos anys,  els van retirar 500.000 euros de préstec de l'Estat. Per això l'empresa responsable -Ictineu Submarins- va engegar ja fa una any una campanya de subscripció popular adreçada a particulars, empreses i entitats que ara es veu obligada a perllongar per poder veure acabat el submarí.

Per ara, segons els responsables, els diners no es poden aconseguir ni pels mitjans habituals per a projectes de R+D+I ni a través de préstecs bancaris o inversors privats. Fins ara, s'han recaptat uns 83.000€ i ara el projecte busca un impuls final amb l’objectiu de recaptar els 200.000 € necessaris per poder enllestir el muntatge, la certificació i les proves de mar.

Aquesta campanya de micromecenatge permet fer donacions a partir de 10 euros. Fins ara, més de 260 persones ja han fet donatius i set han donat, en diners o espècies, deu mil euros cada una.