La 22a Nit de les Telecomunicacions posa en comú els reptes del sector

La manca de professionals segueix marcant un sector amb oportunitats emergents com la internet de les coses, les apps o el “big data”

Els professionals de les telecomunicacions, les empreses del sector i les administracions se citen, un any més, a la 22a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica. La trobada té lloc cada any el dijous anterior al Mobile World Congress i serveix per posar en comú els reptes i horitzons de la professió. Nous sectors com la internet de les coses, el desenvolupament d'aplicacions o la gestió de les dades massives necessiten professionals, però en els darrers 15 anys l'afluència d'estudiants a la universitat no hi està donant resposta. Alguns dels professionals més preparats, a més, opten per sortir a treballar a altres països amb sous més alts.

L'enginyer de telecomunicacions i cercatalents Josep Grinyó ha explicat a 'El matí de Barcelona' que "els joves que estudien enginyeria de telecomunicacions no tenen problemes per trobar feina" i que el sector està en creixement. "Fa uns anys només hi havia els operadors telefònics", afirma, però amb el creixement d'internet han sorgit noves oportunitats "en 'start-ups' o corporacions multinacionals que s'han establert a Barcelona." Alguns dels àmbits que necessiten professionals de les telecomunicacions són la domòtica, la robòtica, la gestió de dades i "business intelligence", els serveis al núvol o la ciberseguretat.

El sector també busca la manera d'atreure més professionals femenines, que actualment només representen entre el 15 % i el 20 % del total. "En el món de les 'start-ups' hi ha més participació de la dona, però segueix estant molt per sota que els homes", explica Grinyó. Una altra qüestió que preocupa el sector és la diferència salarial amb altres països d'Europa, que fa que molts professionals decideixin anar a treballar a l'estranger. "França, Alemanya, la Gran Bretanya o Suïssa tenen sous dues o tres vegades més elevats. Tot i això, Barcelona i Catalunya tenen un atractiu important pel clima i l'ecosistema tecnològic que fa que hi hagi bastantes oportunitats."

Escolta l'entrevista completa aquí: