L’Associació de Veïns de la Teixonera reclama l’antic forn de la Bòbila Carmen per al barri

El forn de l'antiga Bòbila Carmen és l'únic que queda de l'última fàbrica de totxos que va estar en funcionament a Barcelona. És un emblema del barri de la Teixonera i els veïns volen que es destini a equipaments. De moment, però, hauran d'esperar. Hi ha un acord per a la cessió de l'edifici durant 25 anys a la constructora propietària dels terrenys.

A tocar de la ronda de Dalt i del Mercat de la Vall d'Hebron, on abans hi havia la Bòbila Carmen, la darrera fàbrica de totxos de la ciutat, ara hi ha blocs d'habitatges de nova construcció. És el que preveia el pla urbanístic Teixonera 1, en procés d'execució. N'ha desaparegut, per exemple, la mítica xemeneia, que era un dels emblemes del barri. S'ha conservat, però, el forn de la fàbrica.

L'Associació de Veïns de la Teixonera el reclama com a equipament per donar-li un ús que tingui interès per a tota la ciutat. Consideren que podria ajudar a dinamitzar el barri. Per exemple, expliquen que, fa anys, s'havia plantejat la possibilitat que es convertís en un museu de la ceràmica. També veurien amb bons ulls que s'hi ubiqués un casal d'entitats. De moment, però, és difícil que això sigui possible. L'Ajuntament té signat un acord de cessió del forn durant 25 anys al propietari dels terrenys, la constructora Puigfel, que té previst obrir-hi un restaurant.

Com a contraprestació, el consistori ha rebut un local de 700 metres quadrats als baixos d'un edifici proper. N'ha treballat els usos amb diferents agents i entitats de la Teixonera i l'any vinent començarà les obres per ubicar-hi un casal d'entitats. Els veïns també reclamen que la reforma del forn de l'antiga bòbila es dugui a terme al més aviat possible ja que el sostre està fet d'amiant, un material catalogat com a cancerigen.