El jutge manté a la presó dos dels presumptes gihadistes detinguts pels atemptats

Els acusa de 16 delictes d’assassinat terrorista i més de 100 delictes de lesions, i alerta que se’ls podria condemnar a la pena de presó permanent revisable

El titular del Jutjat Central d'Instrucció 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, confirma la presó condicional sense fiança per a Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemalal, detinguts arran dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. D'aquesta manera, Andreu desestima la petició de llibertat condicional que va fer les seves defenses perquè considera que "existeixen indicis sòlids de l'activa participació" en els atacs.

En el cas de Driss Oukabir, la seva defensa va sol·licitar la llibertat condicional en considerar que Oukabir va llogar la furgoneta en què Younes Abouyaqoub va causar l'atropellament a la Rambla pensant-se que era per fer una mudança. Sobre això, el jutge Fernando Andreu es referma en la idea que Oukabir va actuar com a cooperador necessari per cometre els atemptats i li retreu que, en la declaració judicial, no va explicar ni donar cap detall del lloc ni del pis on s'havia de fer el trasllat.

A més, el magistrat  argumenta que "existeixen dades objectives" per considerar que Driss Oukabir "era plenament conscient de la radicalització gihadista" del seu germà petit, Moussa Oukabir, un dels abatuts a Cambrils. Diu que, en la declaració a l'Audiència Nacional, va reconèixer que el seu germà havia incrementat les seves oracions, li recriminava que no anés sol amb els musulmans i que pretenia ocultar la seva radicalització a possibles investigadors policials. També va declarar davant el jutge que Moussa Oukabir li havia comentat que els musulmans "havien de fer el gihad, el gihad que implica la guerra".

Sobre Mohamed Houli Chemalal, el jutge Andreu remarca que va reconèixer bona part dels fets, com ara la integració en el grup terrorista, i que va assegurar que l'objectiu era preparar artefactes explosius.

Se'ls podria condemnar a la pena de presó permanent revisable

Per tot plegat, el jutge Fernando Andreu els atribueix a cadascun 16 delictes d'assassinat terrorista, més de 100 delictes de lesions de caràcter terrorista, delicte d'estrall, de tinença i dipòsit d'explosius i un delicte de pertinença o integració a una organització terrorista. En aquest sentit, Andreu alerta que si finalment es pot provar l'autoria, se'ls podria condemnar a la pena de presó permanent revisable, que remarca que és "la màxima que preveu el nostre ordenament jurídic penal".