Joves amb dificultats d’inserció social treballen a ple rendiment a la Fàbrica dels Reis d’Orient

16 follets que treballen a la Fàbrica dels Reis d'Orient, a la Fabra i Coats de Sant Andreu, són joves en risc d'exclusió social que, gràcies al projecte Passwork, han signat un dels seus primers contractes de feina. El programa, impulsat per les fundacions Adsis i Èxit, ofereix oportunitats acadèmiques i laborals a joves de Barcelona que, per unes raons o altres, han abandonat la seva formació a l'ESO. Passwork els permet tenir una experiència laboral real del que estudien.

Alguns dels ajudants de Ses Majestats, com l'Aitor Martín o la Yasmin Moura, són joves amb dificultats d'inserció social que formen part del projecte Passwork, una iniciativa que els ofereix formació i experiència laboral al mateix temps. Estan fent un curs en monitoratge de lleure i, per entrar en contacte amb feines relacionades, treballen a ple rendiment a la fàbrica i magatzem de joguines dels Reis Mags, a la Fabra i Coats de Sant Andreu. Recullen les cartes dels infants i els ensenyen els regals que ja estan a punt per a la nit del 5 de gener.

El projecte Passwork, liderat per les fundacions Adsis i Èxit, s'emmarca dins la convocatòria de subvencions del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i s'inclou en la iniciativa europea Garantia juvenil per reduir l'atur d'aquest col·lectiu. El programa té un doble objectiu: ajudar els joves a reprendre els estudis i oferir-los, d'altra banda, oportunitats de feina. A la Fàbrica dels Reis d'Orient hi treballen joves d'entre 16 i 24 anys que han estat contractats per l'empresa L'Espectacleria, que enguany organitza el muntatge artístic del recinte.

La Yasmin té 19 anys, és del Brasil i va arribar a Barcelona als set anys. Assegura que aquesta és la primera feina que té amb infants i que "la fa sentir plena". "És molt bonic veure que els nens creuen en el Nadal i els Reis", afegeix. L'Aitor, de 21 anys, afirma que, gràcies al projecte Passwork, ha iniciat un nou camí. "Havia començat moltes coses i mai no havia acabat el procés. Quan et fas gran, prens consciència de la realitat i penses que has de construir un futur per a tu", explica.

Segons Daniel Sáez, director tècnic del programa, aquesta experiència els ajuda a augmentar la confiança en les seves possibilitats i capacitats. "Els permet entrenar destreses i competències com la comunicació o la relació interpersonal i a gestionar també les situacions d'estrès", senyala Sáez. Aquest grup de joves treballarà a la Fabra i Coats cada tarda de dilluns a divendres, de les 18 a les 21 h, fins al 4 de gener.