L’historiador Josep Capsir detalla com va ser la repressió franquista a Baró de Viver

Publica un llibre que vol omplir un buit bibliogràfic per explicar com van ser els consells de guerra acabat el conflicte civil

L'historiador Josep Capsir publica 'Baró de Viver 1939-1944. Els consells de guerra', amb el qual posa rostre a algunes de les víctimes de la repressió franquista al barri, acabada la Guerra Civil. Bona part dels purgats ideològicament eren figures clau en la societat, afins a la República.

Capsir va estudiar durant 10 anys a l'Escola l'Esperança, de Baró de Viver. Motivat per la vinculació que té amb aquest barri, va començar una recerca consultant l'Arxiu del Tribunal Militar de Barcelona i posteriorment trobant-se amb descendents d'algunes de les persones jutjades, per donar a conèixer part de la història desconeguda d'aquest barri. L'autor remarca la trobada amb els nets d'Alberto Riquelme i Joan Pla, dos dels represaliats condemnats a mort qui van facilitar-li informació inèdita, fotografies i cartes dels seus avis que van ser afusellats. Tot i que l'autor ha pogut accedir a molta informació, apunta que encara hi ha moltes coses per saber i descobrir d'aquella època, ja que els arxius fa poc que estan oberts i encara hi ha informació classificada.

El llibre conté una part introductòria en què l'autor explica el naixement del barri, a voltants del 1929, i es veu com l'escola era un dels motors que tirava endavant el barri. Seguidament, hi ha l'explicació de diferents casos que s'han pogut localitzar dels veïns que van ser sotmesos a un consell de guerra després del conflicte bèl·lic. Hi trobem els noms i les dades personals de cada veí, acompanyats de l'exposició del cas i la resolució, que els sotmetia a llargs anys de presó o a mort al Camp de la Bota. Finalment hi trobem un capítol especial dedicat a Lluís Alabart, director i mestre del Grup Escolar Pi i Margall, que liderava l'únic centre educatiu del barri en temps de la República. Com explica Capsir, el van apartar de l'ensenyament durant 10 anys per no combregar amb el règim franquista i això per a ell va ser molt dur, tenint en compte que era un gran professional, mestre i pedagog.

L'autor afirma que 'Baró de Viver 1939-1944. Els consells de guerra' esdevindrà un referent documental per al barri, ja que no disposen d'un fons històric propi. Alhora, Josep Capsir sent que és un homenatge a totes aquelles persones víctimes de la repressió franquista i a les seves famílies, que finalment podran descobrir la trajectòria que van viure els seus avantpassats fins a ser executats.