Josep Caballé repeteix a L’Auditori com a director convidat de l’OBC

El director d'orquestra barceloní més internacional, Josep Caballé, ha tornat a la ciutat aquest cap de setmana per dirigir en concert l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Els concerts són a L'Auditori i el programa inclou la 'Vuitena simfonia' del compositor rus Xostakóvitx i la 'Rapsòdia per a piano i orquestra' de Rakhmàninov.

Josep Caballé Domenech és una de les batutes barcelonines més internacionals. Actualment viu a cavall d'Alemanya, on és el director general de la Staatskapelle Halle, i de Colorado, on és director titular de la Philamornica. Però tot i això, torna regularment a la ciutat. El darrer concert va ser fa tres anys també a L'Auditori i amb la mateixa orquestra, l'OBC.

Dues visions de Rússia

El repertori d'aquesta vegada inclou la vuitena de Xostakóvitx, una peça que reflecteix les emocions dels homes i dones russos durant la guerra. Aquesta peça, dins de les anomenades "simfonies de guerra" és la preferida del compositor rus i també una de les peces predilectes de Caballé. Segons el director és una simfonia que planteja moltes preguntes i que té un plantejament filosòfic. Afirma que és una "peça dura" i també trista.

Com a preludi, la 'Rapsòdia per a piano i orquestra' de Rakhmàninov, amb un pianista convidat, el macedoni Simon Trpceski. En aquest cas, també es tracta d'un compositor rus de la mateixa època, però amb una estètica i un context totalment diferents. Rakhmàninov va emigrar el 1917 als Estats Units i quan escriu la 'Rapsòdia' parla d'una Rússia ideal, la que va viure durant la seva infantesa.

En canvi, Xostakóvitx no va emigrar mai i, per tant, fa servir la música com a vehicle per expressar allò que en paraules no podia dir. "Cada obra de Xostakóvitx és una aportació crítica al règim, ja sigui a favor o en contra", explica Caballé.

Per això el director barceloní veu en aquest repertori un programa molt formatiu i interessant, en què en realitat es poden veure les dues cares d'una mateixa moneda.