Jordi Jané demana aturar l’alarmisme després del robatori d’una maleta radioactiva

El conseller d’Interior assegura que “no hi ha un perill excessiu per a les persones”

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat aturar l'alarmisme sobre el maletí radioactiu robat aquest dimecres a Santa Coloma de Gramenet. Malgrat l'alerta de seguretat activada, Jané reitera que el material està "encapsulat" i que no és possible rebre un impacte del material radioactiu si no es manipula directament. També ha insistit que, ni amb la simple obertura de la maleta ni a través d'un cop, no es podria generar algun efecte negatiu per a les persones.

La maleta que ha desaparegut aquest dimecres de l'interior d'una furgoneta conté material radioactiu i eines per mesurar la densitat i humitat del terreny. És un aparell que s'utilitza a l'obra pública, per analitzar el grau de compactació del sòl, previ a la construcció d'una infraestructura. Segons fonts consultades, "només emet radiació quan és operatiu, però l'emet en uns nivells molt baixos, inferiors a una màquina de rajos X".

Tot i així el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat aturar l'alarmisme parador del maletí groc, ja que es tracta, assegura, d'un material que es troba encapsulat. Jané ha afirmat que perquè algú pugui rebre un efecte radioactiu és necessari que es manipuli directament, de manera que "no es tracta que si algú dona un cop a la maleta li pugui passar quelcom" o que "només obrint-la pugui passar-li quelcom".

En aquest mateix sentit s'hi ha pronunciat el cap de servei de coordinació d'activitats radiològiques, Enric Batalla, que ha assegurat que "si qualsevol de nosaltres es passés un mes sencer, les 24 hores, al costat del maletí, rebria uns índexs de radiació molt baixos, allunyats dela màxims aconsellats per les autoritats".

En aquest sentit, segons el Consell de Seguretat Nuclear, el material que conté el maletí és de "de baixa activitat" i és "improbable que sigui perillosa per a les persones" mentre el material es mantingui íntegre i tancat.