Un joc de taula sobre el Zoo de Barcelona creat a la Sagrera

Bioaliats XXI és com s'anomena el joc que han creat dos aficionats de la Sagrera. Aquest joc de taula busca sensibilitzar els jugadors sobre la utilitat d'un parc zoològic, a la vegada que es pot aprendre sobre biodiversitat i conservació d'animals.

La mecànica de Bioliats XXI està basada en la gestió d'un parc zoològic. Cada partida consta de cinc rondes, que es corresponen als cinc anys d'un pla de col·lecció del Zoo de Barcelona. En cada partida els jugadors han de passar per les etapes de planificació, gestió, instal·lacions, visitants i resultats, tal com es faria en un zoo de veritat. Segons els autors d'aquesta idea, en Xavier Colomer i en Ferran Anglès, no calen coneixements bàsics i pot jugar-hi qualsevol persona a partir de vuit anys. Guanya qui té més biopunts, segons si es té un zoològic sostenible, també es valoren els serveis que ofereix, els tipus d'animals o la sensibilització dels visitants.

El Zoo de Barcelona es va posar en contacte amb en Xavier Colomer, veí de la Sagrera, i en Ferran Anglès, veí del Congrés i els Indians, per crear aquest joc de taula. Des de fa un any i mig, els responsables de l'empresa Singular Games s'han reunit a l'Espai 30 de la Sagrera per donar forma i provar Bioaliats XXI. Han fet unes 250 partides amb companys i infants per comprovar el funcionament de les dinàmiques del joc.

El Zoo de Barcelona ja disposa de 10 prototips d'aquest joc. En Xavier i en Ferran esperen reunir-se amb la institució durant els propers mesos per parlar de l'edició i distribució de Bioaliats XXI. Segons els autors, hi ha diverses aplicacions, com ara material escolar en escoles o al Zoo o posar-lo a la venda a les botigues de les instal·lacions.