Juncker: “Si a Catalunya guanya el ‘sí’ respectarem la decisió”

En cas que el resultat sigui favorable a la independència, Catalunya hauria de seguir un procés d’adhesió a la UE per esdevenir-ne estat membre

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assenyalat que la comissió respectarà el resultat que sorgeixi del referèndum de l'1-O. Si el resultat es decanta cap al 'sí' a la independència, Juncker ha assenyalat que Catalunya "no podria esdevenir un estat membre de la Unió Europea l'endemà de la votació" sinó que s'hauria de sotmetre a un procediment d'adhesió similar al que han seguit els estats després del 2004.

Juncker ho ha afirmat en una entrevista al canal de notícies Euronews, en resposta a una pregunta que ha fet un ciutadà a través de les xarxes socials. El president de la CE ha explicat que la comissió "no interfereix en debats interns dels estats", perquè són debats democràtics acceptables, i ha afegit que respectarà les decisions del Tribunal Constitucional i el Congrés de Diputats.

La posició de Juncker, que darrerament havia eludit posicionar-se sobre el referèndum en diverses ocasions, arriba l'endemà que la portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units, Heather Nauer, afirmés que el govern de Donald Trump “treballarà amb el govern o entitat” que sorgeixi del referèndum.

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha destacat la trascendència del posicionament de Juncker: