100.000 euros per posar un jardí al terrat

L’Ajuntament donarà subvencions a 10 edificis d’habitatges que vulguin convertir el terrat en una coberta verda

Fer pujar el verd als terrats. Aquesta és la intenció del concurs que l'Ajuntament obrirà al juny per fomentar que els edificis d'habitatges enjardinin els terrats. En total s'escolliran 10 propostes que rebran una subvenció de fins al 75 % del cost que tinguin les actuacions, amb un límit de 100.000 euros per terrat. Aquesta és una de les accions del Programa d'impuls a la infraestructura verda amb què el govern municipal pretén ampliar en 44 hectàrees el verd urbà de la ciutat fins a l'any 2019.

L'Ajuntament està treballant ja en les bases del concurs de terrats verds, que vol convocar el mes de juny. El regidor de Paisatge Urbà, Daniel Mòdol, ha explicat que a l'octubre se seleccionaran 50 propostes que rebran una primera ajuda de 1.500 euros per elaborar treballs tècnics previs. D'aquest mig centenar de projectes, l'any 2018 se n'escolliran 10, que seran els que rebran subvencions de fins 100.000 euros. Mòdol ha matisat que la mesura s'adreça principalment a edificis d'habitatges, però que no renuncien a altres edificis "amb gran impacte paisatgístic" o equipaments.

A banda de les subvencions per a les cobertes verdes, l'Ajuntament preveu altres accions per incrementar el verd urbà com ara nous jardins, interiors d'illes, places o posar més arbrat i zones verdes en les reformes urbanístiques de carrers. També es preveuen cinc parcs nous: la Canòpia Urbana de Glòries, el de la Marina del Prat Vermell, el de casernes de Sant Andreu, el de la colònia Castells i el que es guanyarà amb l'obertura al públic dels jardins de Ravetllat-Prat, al barri del Guinardó.

El consistori també s'ha fixat l'objectiu de millorar la qualitat de les zones verdes per augmentar la flora i la fauna. Per això, en àrees molt concretes d'alguns parcs s'està deixant créixer plantes autòctones sense massa intervenció. En aquests espais es posen elements com ara hotels d'insectes, nius d'ocells, troncs i basses. Fins a finals de mandat es preveu actuar en una quarantena de parcs i jardins en aquesta línia. Totes les accions per incrementar el verd urbà tenen un pressupost aproximat de 50 milions d'euros fins al 2020.