Mapa de les jam sessions de Barcelona

Barcelona té cada cop més jam sessions i per alguns dels seus organitzadors s’han convertit en l’única alternativa de molts músics sense feina

Actualment a la ciutat hi ha més de 30 jam sessions cada setmana. A més del format clàssic, on els músics van pujant a l'escenari a improvisar o interpretar versions, també hi ha bars que recuperen l'antic format de taverna, on els músics es barregen amb el públic entre les taules del local.

Entre les més de 30 jam sessions que hi ha cada setmana a Barcelona una de les decanes, la What the Fuck Jam Session del Jamboree, ha funcionat durant més de 16 anys. El responsable de la sala, Aurelio Santos, ha vist com a la ciutat han anat apareixent desenes d'aquestes sessions. Per ell s'han convertit en "calaixos de sastre" on van a parar músics que no tenen concerts. Santos lamenta que a Barcelona no hi hagi una escena musical amb sales de concert que tinguin unes mínimes condicions per tocar, explica que "Barcelona té un problema d'èxit, hi ha la sensació que hi ha música però  per als músics és molt precari", sobretot tenint en compte que són molts els músics d'arreu del món que venen a la ciutat per intentar-se guanyar la vida, més el centenars de professionals que surten de les escoles superiors de música barcelonines. Tot i que el Jamboree no deixarà de fer Jam Sessions, Santos ha anunciat que acaba la que funciona amb el nom de WTF Jam Sessions. L'última d'aquestes sessions serà el 29 de maig.

Ben diferent és la jam session dels dimarts de l'Absenta del Raval, l'anomenada Rembetomartes,  que porta el músic grec Yannis Papaioannou. Està especialitzada en l'estil remebetiko, un tipus de música folklòrica grega. Per un dels socis fundadors de l'Absenta del Raval, Salvatore Cossu, en aquest cas es busca recuperar l'ambient de taverna de fa uns anys, explica que "no hi ha diferència entre escenari i músics. Es pot ballar, beure com es feia antigament als bars". Formats com aquest animen el negoci més enllà dels divendres i els dissabtes i, com el Jamboree, també és un aparador per a músics i també una escola per a qui vulgui aprendre nous estils.

L'auge de les jams sessions va acompanyat de més varietat d'estils com aquest, tot i que els gèneres que hi predominen són els de tradició anglosaxona com el jazz, el rock o el blues. En aquest mapa trobaràs totes les sessions que hi ha programades a Barcelona cada setmana. Si en trobes a faltar alguna posa't en contacta amb nosaltres per Twitter o Facebook i l'afegim.