L’Institut Botànic redescobreix un dels tresors científics de la ciutat

L'Institut Botànic inaugura una mostra excepcional per a tots els amants de la naturalesa, la ciència i la història: el gabinet de curiositats de la família Salvador, uns apotecaris que tenien una farmàcia al carrer Ample. La col·lecció, que fins ara no s'havia obert al gran públic, es podrà visitar durant dos anys.

Des del segle XVII i durant sis generacions, la família Salvador va col·leccionar tota mena de curiositats dels tres regnes -animal, vegetal i mineral- que exposaven a la rebotiga de la farmàcia. Van intercanviar peces i coneixements amb naturalistes de tot Europa. A la mostra s'hi pot veure una reconstrucció exacta del gabinet així com una part de la col·lecció original, que té un valor immens perquè ens ha arribat gairebé per miracle, sencera i en bon estat.

L'Ajuntament n'és el propietari i va adquirir l'última part de la col·lecció l'estiu passat. "Ara creiem haver reunit el 95% de la col·lecció salvadoriana", explica Jaume Ciurana, el tinent d'alcalde de Cultura. També ha avançat que l'Ajuntament està treballant per traslladar aquesta exposició al Museu Martorell, al Parc de la Ciutadella. Un museu que s'ha quedat buit des que les ciències naturals se'n van anar al Museu Blau del Parc del Fòrum.

Un patrimoni científic i cultural

Per primera vegada el públic barceloní pot accedir a aquesta col·lecció de primer ordre, tant per la seva amplitud- quantitat d'espècimens, herbaris, diaris de viatge, - com per l'extraordinària vàlua científica que conté. "Aquesta exposició permet al visitant submergir-se en el gabinet i entendre com es feia ciència aleshores, als segles XVII i XVIII. I això començava per la passió pel col·leccionisme, que es va posar de moda des del Renaixement. "Va jugar un paper fonamental en l'elaboració i la transmissió del coneixement sobre la natura durant tres segles", ha conclòs el comissari de l'exposició, José Pardo. També han avançat que organitzaran moltes activitats al voltant de la mostra, en els dos anys que estarà visible.