Els joves passen massa hores connectats

Un informe de l’OCDE alerta que el 70 % dels adolescents pateix quan no té connexió a internet

Els experts aconsellen a les famílies més control dels fills i que els primers contactes que els adolescents tinguin amb la xarxa siguin puntuals i guiats.

Coincidint amb el Dia Mundial d'Internet, l'OCDE ha presentat un informe  que analitza els comportaments davant la xarxa de mig milió d'adolescents de 15 anys a 72 països . El document ha revelat,  entre altres dades,  que el 70 % d'adolescents a Espanya  pateix quan no està connectat a internet i que la majoria d'aquests joves es van introduir  al món virtual abans dels 10 anys.

En declaracions a 'El matí de Barcelona', Natàlia Cantó, sociòloga i professora d'Estudis d'Art i Humanitats de la UOC, ha dit que "som una societat hiperconnectada. Tot i que internet ens permet fer coses fins fa pocs anys inimaginables, és important [tenir-ne] un control quan els adolescents estan connectats al mòbil".

Analitzant les dades de l'informe, Cantó considera que els adolescents fan servir el mòbil per dues raons fonamentals: "l'ús massiu de jocs i la connexió amb els amics". Amb això "combaten qualsevol moment d'avorriment i el possible sentiment de solitud". Això els provoca una satisfacció instantània, però els experts adverteixen que d'aquesta manera els joves perden capacitat de reflexió i decisió davant d'una estimulació constant i variada que és la que obtenen quan estan en línia.

Aquesta exposició constant a la xarxa pot provocar que estudiar per a un examen, per exemple, esdevingui "una tasca feixuga i molt complicada". A més a més, la connexió ininterrompuda amb un grup de referència els provoca inseguretat per la recerca d'una reafirmació permanent.

És per això que els experts recomanen que els primers contactes amb internet siguin puntuals, controlats i guiats.

Escolta l'entrevista completa aquí: