Incivisme i problemes de mobilitat: els efectes del turisme massiu al Turó de la Rovira

Els búnquers atreuen molts visitants joves que pugen als vespres per fer-hi “botellón”, i que provoquen molèsties als veïns quan baixen

Sorolls i crits de matinada, actes vandàlics o llançament de deixalles són algunes de les conductes incíviques que denuncien els veïns dels carrers de Marià Lavèrnia o de Mühlberg, els dos vials d'accés al cim del Turó de la Rovira. Afegeixen, a més, que la massificació provoca caos de mobilitat al carrer de la Gran Vista, tot i estar restringit l'accés, i que els busos vagin plens.

El Joan és propietari d'una de les cases més pròximes al Turó, al carrer de Labèrnia, i assegura que els problemes s'han agreujat "des que ho han arreglat". L'espai, on s'havien instal·lat batèries antiaèries durant la guerra civil, va ser adequat el 2011 per recordar també el barri de barraques que s'hi va construir a mitjan segle XX. Per ell, el que fan molts joves turistes és "un 'botellón' permès" i assegura que "quan baixen a la nit, es pixen a la porta de casa, pinten la bústia o fan curses de motos".

Des d'aquest mes de juny, l'Ajuntament ha destinat dos agents cívics al Turó de la Rovira per combatre l'incivisme. "Si els han posat, jo no els he vist", diu un altre veí, l'Àngel, que considera la mesura "del tot insuficient". Altres veïns asseguren que els agents només treballen durant el dia, però no a la nit, quan es produeixen els problemes. També critiquen que hi ha poca presència de la Guàrdia Urbana i que sovint no puja fins als búnquers.

La mobilitat és una altra preocupació dels veïns, que han començat a mobilitzar-se cada setmana amb talls de trànsit i manifestacions. A més de reclamar la recuperació dels espais per aparcar on podien fer-ho fins l'any passat, també denuncien que els autobusos V17, 24 i 119 que arriben fins a la zona s'omplen ara de turistes i els veïns tenen dificultats per agafar-los.