Els diumenges de comerços oberts es traslladen de l’estiu al maig i l’octubre

El regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha presentat un acord amb les associacions de comerciants, els sindicats majoritaris, la FAVB i tres grups polítics municipals per modificar els horaris comercials del centre de la ciutat delimitat com a zona turística. Enguany, en lloc dels diumenges d'estiu, les botigues d'aquestes zones podran obrir els dies 8, 15 i 22 de maig, i el 2 i 9 d'octubre, de 12 a 20 h.

Són tres dels diumenges de maig i els de la primera quinzena d'octubre. Durant els dos darrers anys, les botigues de 17 barris i centres comercials del centre de Barcelona, declarat com a zona turística, han pogut obrir entre les 10 i les 18 h. Molts es queixaven que aquest horari els obligava a abaixar la persiana just quan molts possibles clients, veïns o turistes, es disposaven a anar de compres. L'acord assolit avui preveu endarrerir dues hores l'horari d'obertura i de tancament, que passa a ser de 12 a 20 h. I, sobretot, trasllada els diumenges de botigues obertes de l'estiu, en què algunes associacions de comerciants apuntaven que no els sortia a compte obrir, a dos mesos com el maig i l'octubre, durant els quals la ciutat també rep un bon nombre de turistes.

També es preveu fixar amb l'acord dels comerciants els dos dies festius d'obertura autoritzada a tota la ciutat. Concretament, per a 2017, es mantindrà el 3 de desembre i es fixarà el 23 d'abril, en comptes del 12 d'octubre. Per tant, l'any vinent, per Sant Jordi serà festa, però les botigues podran obrir. Els anys següents, l'Ajuntament seguirà pactant amb els comerciants aquests festius d'obertura autoritzada. Segons ha explicat el regidor, Agustí Colom, tot l'acord presentat avui no té data de caducitat, encara que en principi es considera políticament vigent durant l'actual mandat municipal.

En la presentació de l'acord, el regidor del govern ha estat acompanyat de dos edils, Montserrat Benedí (ERC) i Montserrat Ballarín (PSC). Amb aquests suports, l'acord s'haurà de votar al ple del mes que ve. La CUP descarta votar-hi en contra, CiU veu positiu el consens, Ciutadans el respecta però no comparteix l'acord, mentre que el PP rebutja la proposta. En tot cas, segons el regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, l'acord amb els comerciants té també prou suport polític per tirar endavant.

Els presidents de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, i la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, també han aprofitat la seva intervenció -en principi no prevista- a l'acte de presentació de l'acord per subratllar el valor del consens assolit, després de les disputes dels darrers anys. Jené ha explicat que "no ha estat fàcil", perquè l'aspiració dels seus associats seria poder obrir tots els diumenges de Setmana Santa a Tots Sants, però que han considerat que en aquests moments era més important posar-se d'acord. Gasca ha volgut emfatitzar el missatge que "el comerç barceloní no està dividit", sinó que és capaç de posar-se d'acord, també amb els representants sindicals dels treballadors, per fixar uns horaris comercials que beneficiïn a tothom, si més no una mica més que els de l'any passat.

L'acord també recull el compromís del sector amb la creació d'ocupació de qualitat, amb l'establiment d'un observatori per veure com evolucionen aquestes condicions de treball. També s'hi inclouen tot un seguit de mesures per donar a conèixer internacionalment l'atractiu de Barcelona com a ciutat de compres.