L’Ajuntament organitza un homenatge a les víctimes d’Hipercor 30 anys després

La comissió de Programes de Memòria n’ha treballat els detalls amb els familiars i, a finals d’any, es farà una exposició sobre els fets i el seu context històric

Els 21 morts i 45 ferits en l'atemptat d'ETA en cotxe bomba a l'Hipercor l'any 1987 tindran un homenatge. Es farà el 17 de juny al Parc de Can Dragó i servirà per contrarestar el "dèficit històric" de reconeixement a les víctimes que hi ha hagut des del consistori.

L'homenatge institucional es farà dos dies abans de la data de l'atemptat (19 de juny) i es planteja com un acte obert a tota la ciutadania que serveixi per recuperar la memòria d'un fet tràgic en la història recent de la ciutat. L'acte es farà al passeig de Can Dragó, al centre del parc, davant del monòlit del nord-americà Sol LeWitt que recorda les 21 persones que van morir aquell dia.

No hi haurà parlaments institucionals i la proposta escènica, de l'artista i dramaturga Àngels Aymar, girarà l'entorn de 21 cadires buides, una per cada víctima, on els familiars dels qui van morir hi dipositaran un objecte personal. Precisament els familiars de les víctimes han tingut un paper actiu en aquest homenatge. El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, s'ha reunit amb tots ells per compartir la proposta d'aquest homenatge institucional i "oferir el reconeixement de la ciutat" 30 anys més tard d'aquella tragèdia. Per Vinyes,  s'ha produït històricament un "dèficit de reconeixement i d'acompanyament" de les víctimes per part del consistori.

Una exposició a la Fabra i Coats

A finals d'any també està previst que s'inauguri una mostra, comissariada pel periodista Francesc Valls, sobre l'atemptat i el context històric en què es va produir.  L'exposició, que s'ubicarà a la Fabra i Coats, explicarà els detalls de l'atemptat més mortífer de l'organització terrorista i el sentiment de buit i de manca d'acompanyament que han sentit els  familiars de les víctimes al llarg d'aquests 30 anys.

Per recordar l'atemptat també s'instal·larà un faristol davant de l'Hipercor de l'avinguda Meridiana i una placa senyalitzarà el monument del Parc de Can Dragó en homenatge a les víctimes i n'explicarà el significat.