Homenatge municipal a les víctimes de l’atemptat d’Hipercor, 30 anys després

És el primer acte que organitza l’Ajuntament en tres dècades per recordar les víctimes

Dilluns farà 30 anys de l'atemptat d'ETA a Hipercor, que va provocar 21 morts i 45 ferits. Per homenatjar les víctimes l'Ajuntament ha organitzat un acte al Parc de Can Dragó, just on es troba el monòlit que recorda els morts durant l'atemptat. Durant el memorial, que s'ha acompanyat amb música i dansa, els familiars han fet una ofrena a les víctimes.

És la primera vegada que l'Ajuntament organitza un acte institucional per retre homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor, perpretat el 1987 per ETA. Tot i això, no s'han fet parlaments de representants polítics i el protagonisme ha estat per a les famílies.

Per preparar l'acte, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, s'ha reunit amb cadascuna de les famílies afectades i, entre tots, han decidit el programa del memorial, celebrat davant del monòlit 'Tall Irregular Progressió', que recorda les 21 persones que van perdre la vida durant l'atac terrorista.

L'acte ha constat d'una performance amb miralls, i la música d'un piano. Cada família, ha dipositat un objecte en una de les 21 cadires buides que s'han col·locat com a símbol dels absents. L'acció ha acabat amb una pluja de pètals vermells sobre el monòlit. A més, l'Ajuntament ha instal·lat un faristol explicatiu de l'atemptat davant dels magatzems d'Hipercor, a l'avinguda Meridiana.

Una exposició sobre l'atemptat

Al desembre, s'estrenarà una exposició al recinte de la Fabra i Coats, comissariada pel periodista Francesc Valls. La mostra narrarà els fets i el context històric en què es va produir l'explosió del cotxe bomba col·locat pel Comando Barcelona d'ETA. La proposta vol aprofundir en el coneixement de l'atemptat i fer palesa la manca d'acompanyament i suport que han sentit les víctimes i els familiars durant els 30 anys.