Homenatge de la UB a les víctimes de l’accident de Freginals un any després

Carles Puigdemont presideix l’acte en què es descobreix un monument en record de les estudiants a l’Edifici Històric de la UB

El 20 de març del 2016 un autocar en què viatjaven estudiants de 22 països i que tornaven de València per gaudir de les Falles va sortir-se de la via i va topar contra un cotxe al Montsià. 13 joves hi van morir. Tot i que en una primera sentència la jutgessa que portava el cas va arxivar les investigacions i va exculpar el conductor, ara el nou magistrat d'Amposta l'ha reobert i ha acceptat el recurs de reforma de l'acusació particular d'una de les víctimes.

L'homenatge d'aquest dilluns a la UB coincideix, doncs, amb la decisió a principis d'any de reobrir el cas de l'accident de Freginals. La investigació es va tancar sense haver pres declaració al conductor, que és justament el que ara prioritza el nou jutge. El magistrat creu que cal dirimir si recau en ell "responsabilitat criminal o no".

Monument en record de les víctimes

L'acte d'homenatge s'ha iniciat amb les intervencions del rector de la UB, Joan Elias; la degana de la Facultat d'Economia i Empresa, Elisenda Paluzie; la vicerectora d'Estudiants i Política Lingüística, Alba Ambròs, i el president Carles Puigdemont. Posteriorment, el cap del govern i el rector de la UB han descobert un monument en record de les víctimes, format per una magnòlia, la mateixa espècie que presideix la plaça dels Arbres de Freginals, i tretze boixos. L'obra es completa amb una pedra commemorativa procedent del monestir de Montserrat. A l'homenatge han estat presents la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els consellers d'Interior, Jordi Jané; de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.