La història de l’Observatori Fabra, a través dels seus aparells

El Museu de l’Observatori, que enguany fa 25 anys, mostra els instruments que s’han utilitzat durant la història del centre

L'Observatori Fabra és conegut sobretot pel seu telescopi, però no és només un lloc per mirar les estrelles. Al centre hi ha un museu, que enguany fa 25 anys, que mostra els aparells que s'han anat utilitzant en aquest espai des que va començar a funcionar, l'any 1904.

La col·lecció d'aparells són de l'àmbit de l'astronomia, la meteorologia i la sismologia, que van formar part del dia a dia d'aquest observatori. Un dels més coneguts és el telescopi equatorial Grubb, que “era el telescopi privat propietat de Josep Comas i Sol, primer director de l'observatori i el que va fer servir durant molts anys a la Vil·la Urània, a Barcelona, amb el qual va fer alguns descobriments que el van fer famós: una dotzena d'asteroides i un parell de cometes”, explica l'Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra. Es tracta de l'instrument més antic del museu, data del 1887 i és previ a la construcció de l'observatori.

Entre els aparells, podem trobar un sismoscopi, queservia per detectar quan es produiria un terratrèmol, no per enregistrar-lo sinó per avisar quan s'estava produint. Aquest circuit elèctric anava connectat a una alarma o a un rellotge que el que feia era aturar-se en el moment en què hi havia el terratrèmol i així sabíem a quina hora s'havia produït el terratrèmol”, ens explica Puertas.

En total s'exposen més d'una dotzena d'aparells que han caigut en desús, han decidit restaurar i ara formen part d'aquest museu, que es pot visitar els diumenges i festius d'11 a 12.30 h i entre setmana amb cita prèvia.