La història de Jacques Leonard, “El payo Chac”, i els gitanos de Barcelona

El fill va poder salvar 3.000 negatius fotogràfics de la història dels gitanos a la ciutat

A la secció 'Va passar aquí' d''El matí de Barcelona" repassem la figura d'El payo Chac i com va retratar la Barcelona de les barraques del Somorrostro i de Montjuïc, una realitat que havia quedat fora de quadre en els retrats oficials franquistes o en els retrats compromesos de la ciutat.

Amb el periodista Ernest Cauhé i Santi Leonard, fill d'El Payo Chac repassem la figura de Jacques Leonard i com s'han mantingut part de la seva obra.

"Cineasta, escriptor, fotògraf, aquest home va fer de tot, i les va viure de tots colors. Nascut a França, de pare gitano i mare paia, un dia va descobrir per accident un tabú que amagava la seva família, la gitanitat del seu progenitor. A finals dels anys 40 va arribar a Barcelona i es va enamorar de Rosario Amaya, una model de raça gitana que vivia a les barraques de Montjuïc. Va passar anys i anys vivint a Gràcia i rebent encàrrecs de diferents institucions i diaris, fent fotos aquí i allà. Però es va obsessionar a retratar els seus i molts anys més tard, ja en l’injust oblit que dona haver-se traslladat a viure a la Mina, es va trobar el tresor en què s’havia convertit el seu llegat. Jacques Leonard, "El payo Chac", va documentar com ningú la Barcelona dels gitanos, la Barcelona de les barraques del Somorrostro i de Montjuïc, una realitat que havia quedat fora de quadre en els retrats oficials franquistes o en els retrats compromesos de la ciutat." 

Escolta aquí tota la història: