Un llibre recull la història dels carrers més antics de Sant Andreu de Palomar

Els historiadors Jordi Petit i Jordi Sánchez han recollit en un llibre la història i els diferents noms que han tingut 135 dels carrers més antics del poble de Sant Andreu de Palomar. Al darrere d’aquesta obra hi ha quatre anys d’investigació i documentació.

‘Història dels carrers del poble Sant Andreu de Palomar’ recull en forma de fitxa una informació àmplia dels carrers més antics de Sant Andreu, aquells vials que existien abans que el municipi s'annexionés a la ciutat de Barcelona el 1897. Per això el llibre inclou informació de carrers dels districtes actuals de Sant Andreu, Nou Barris i una part d'Horta-Guinardó.

El carrer més antic documentat és el carrer Gran de Sant Andreu. Va ser via romana, després camí ral i posteriorment, carrer major. El segon carrer més antic que apareix al llibre és el carrer de Pons i Gallarza, que data del segle XIV. El carrer de Grau és més recent però té una història curiosa. Data de la primera meitat del segle XIX. Es va obrir dins de les terres de la masia de Can Grau i té forma de L. Inicialment, una part va rebre el nom de Camp de l'Empedrat i l'altra era coneguda com els Horts d'en Grau. Posteriorment, es va anomenar Sant Francesc perquè va ser el nom de la persona que el va parcel·lar per fer-hi cases. Més endavant l'Ajuntament li va posar el nom de carrer d'Almansor però el 1907 se li va tornar a canviar al nom. Des de llavors se'l coneix com a carrer de Grau.

Jordi Petit i Jordi Sánchez són els autors del llibre. Aquests historiadors han trigat quatre anys a investigar i recopilar informació, sobretot de l'Arxiu Notarial, per redactar-lo. En aquest llibre cada carrer es detalla en forma de fitxa. S'hi inclouen dades com la llargada del carrer, els punts d'inici i final, el barri on estan ubicats i els carrers propers o que tenen alguna relació històrica. Se n'han editat 500 exemplars que es poden trobar a les llibreries del barri, al Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i a l'Arxiu de Roquetes. Els autors tenen al cap treballar, en un futur, en una segona edició del llibre, que inclourà els carrers apareguts a partir de 1897.