Els bancs hauran de pagar un impost a la Generalitat pels pisos buits

La Generalitat aplicarà un impost als bancs pels pisos buits que tinguin. L'import a pagar anirà en funció del nombre total de metres quadrats d'habitatge que tinguin en propietat i que no els ocupi cap llogater. Es preveu que aquest impost comenci a aplicar-se el 2014, segons ha anunciat el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

L'impost es regularà en funció del nombre d'habitatges desocupats que tingui cada entitat financera i dels metres quadrats inutilitzats. Es cobrarà a partir d'aquest 2014 i hi haurà bonificacions si els bancs acaben cedint aquests pisos per destinar-los al lloguer social.

La Generalitat pretén que els beneficiaris siguin sobretot ajuntaments que tinguin una demanda urgent d'habitatges. En aquest sentit, Sala ha explicat que ja s'ha arribat a un acord amb Catalunya Caixa perquè cedeixi a l'Administració uns 400 habitatges que té buits per incorporar-los al parc públic de pisos de lloguer. La Secretaria d'Habitatge està pendent de tancar aviat un acord similar amb Bankia. No hi ha xifres concretes, però es preveu que la Generalitat aconsegueixi al final la cessió per part dels bancs d'un miler de pisos.

Aquesta és precisament una demanda que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca feia aquest divendres. Des de la PAH denuncien que després del rescat bancari no s'ha exigit als bancs una contrapartida social. Per això, en una campanya ja reclamaven que els ajuntaments els sancionessin.