Els Guerrers de Xian tornen a Barcelona, però en forma de rèplica

Barcelona rep de nou els Guerrers de Xian, les grans figures xineses fetes amb fang. Les que es poden veure ara, però, no són les autèntiques sinó una rèplica perquè el Govern xinès ja no deixa sortir aquestes figures del país. Després de passar per Sevilla, Madrid i Bilbao, les reproduccions arriben ara al Teatre Coliseum.

Els Guerrers de Xian van ser a Barcelona l'any 2004, al Fòrum de les Cultures. Eren 14 escultures de fang portades expressament des de la Xina per a l'ocasió. Va ser l'últim cop que les figures van sortir del país, ja que des de llavors el Govern xinès en va prohibir els trasllats per preservar la integritat de les peces.

Després de la decisió, i per poder mostrar aquests guerrers al món, el Govern xinès va crear unes rèpliques exactes: les que es poden veure en aquesta exposició, 'Terracotta army. Els Guerrers de Xian'. Figures construïdes per artesans que viuen a tocar del jaciment de Xian amb el mateix fang d'aquelles terres.

La història dels guerrers de Xian  es remunta a l'any 211 abans de Crist, moment en què el primer emperador de la Xina Qin Shi Huang va decidir que, en morir, l'havien d'enterrar en el mausoleu més gran mai no construït i protegit per 8.000 homes de fang.

Les figures van quedar cobertes de terra fins fa poc, l'any 1974, quan un grup de camperols xinesos van perforar un pou que va posar al descobert l'exèrcit de terracota.